Начало Новини Бизнес „АБСОЛЮТ +“, лицето на АБСОЛЮТНИЯ монопол

„АБСОЛЮТ +“, лицето на АБСОЛЮТНИЯ монопол

2917

Втори магазин от веригата „АБСОЛЮТ +“ беше открит днес в Павликени малко повече от година след като първият такъв отвори врати в града.

Магазинът успешно унищожи бизнеса на дългогодишния собственик на магазини „БРАВО“ в града Цветан Цветков, който бе принуден да продаде четирите си търговски обекта – 3 в Павликени и 1 в Бяла черква – на Георги Георгиев, чието преустройство и преоткриване предстои под новата марка.

Компрометираният Архимандрит Георгий отслужи водосвет за здраве и успех и благослови собствениците на търговската верига, както и всички жители на града, които присъстваха на тържеството. Масрафи, показност, театър, пози, чупки, стойки, китки, менци, икони, кръстове, свещи и тамян… публика от бедни и не дотам свежо ухаещи под напичащото слънце пенсионери.

Финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен червен „кмето“ Манолов, който забрани на Георгиев да рекламира веригата си на страниците на Павликени.com, също пали свещи и се моли Богу горещо…

„Изключително разнообразен асортимент от стоки предлага новият магазин. В него, както и във всички останали „АБСОЛЮТ +“ има щанд с биопродукти, има и топла витрина. В обекта има кухня, която работи с най-висококачествените продукти и предлага фрешове, здравословни салати, вегетарианско меню, както и веган ястия.

Няколко велосипеда, оцветени в оранжево сиво, каквито са цветовете на веригата, чакат подредени пред магазина. Те са предназначени за всички клиенти, които предпочитат да се придвижват с колело, а не с автомобила си. Хората имат право да ползват велосипеда напълно безплатно в рамките на 24 часа, могат да напазаруват, да отнесат покупките си до вкъщи с велосипеда и на следващия ден да върнат колелото на мястото му“… пишат по медиите.

Въпреки къде привидните, къде реални достойнства на търговската верига, на практика нечувани и невиждани в града до встъпването на „АБСОЛЮТ +“ на местна почва, всичко описано по-горе е „smokescreen“ (за наскорозавърналия се от бизнес школуване във Великобритания син на собственика – Венцислав Георгиев, който вярваме ще може да си преведе значението на този термин).

При експанзията на „АБСОЛЮТ +“ важно е да не изпадаме в телешки възторг и да не пропускаме един основен и тревожен проблем, който собствениците се опитват да скрият зад този „облак от дим“ (от английски език „smokescreen“). Това е проблемът с утвърждаването и институционализирането на „АБСОЛЮТ +“ като абсолютен монопол (както предупредихме в нарочна статия на 5 декември 2017), с неписаното но реално право и възможност да манипулират цените на стоките и услугите, които предлагат както им е угодно на собствениците и то в ущърб на крайно бедния и неплатежоспособен потребител в Павликени и околността.

Няколко реда в полза на нашего брата, който не е добил бизнес образование на родна земя или другаде по широкия свят.

Защо „монопол„?

Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда / предлага продукция / услуги без близки заместители. Монополът е пълно или близко до пълно отсъствие на конкуренция. Думата е от гръцки произход и означава „продавам сам“ (μόνος „сам, единствен“ πωλώ „продавам“). Ако една-единствена фирма предлага даден(и) продукт(и) и/или услуга(и) и те нямат заместители, то тази фирма е абсолютен монополист.

Борба с монополите

Борбата с монополите може да бъде проведена на различни институционални нива – от антимонополна комисия (в България това е Комисията за защита на конкуренцията); от партии чрез внасяне на законопроекти за поправки на закони, свързани с конкуренцията и монополите; от правителството, също чрез поправки; от неправителствени организации и граждански движения.

Пагубно явление е срастването на държавата (или в случая на местната власт) с монополите, което със сигурност е показател за корупционни схеми и измами, от които потърпевши са крайните потребители / гражданите.

След еуфоричното стъпване на пазара в града, „АБСОЛЮТ +“ бе приет от мнозина като ново начало и надежда за „нещо по-добро“. Уви.

За съжаление, с действията си, кои знайни за широката публика, кои не, магазинът и неговият собственик, въпреки лустросания си вид, се оказаха пагубни за малките търговци, както и в последствие за възможността на местните потребители да упражняват едно свое основно право – правото на избор.

Така създалата се нелицеприятна ситуация в града на хубавите хора може да бъде определена със старата българска приказка… „от трън, та на глог“.