Начало Новини История Документална изложба „Аз един Бачо Киро съм” бе открита във Велико Търново

Документална изложба „Аз един Бачо Киро съм” бе открита във Велико Търново

2840
Личният часовник и цигаре на Бачо Киро.
Личният часовник и цигаре на Бачо Киро.

На 17 юни във фоайето на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – гр. Велико Търново официално беше открита изложба за живота и дейността на Бачо Киро Петров. Временната експозиция „Аз един Бачо Киро съм” е съвместна проява на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново, Държавен архив и Регионален исторически музей – Велико Търново и Исторически музей – Бяла черква. Тя бележи началото на честванията на 180-годишнината от рождението на видния възрожденски деятел, които ще продължат на 7 юли 2015 г. в Бяла черква, организирани от Община Павликени, Кметство град Бяла черква, Народно читалище „Бачо Киро-1869” и Исторически музей – Бяла черква.

На 7 юли 2015 година се навършват 180 години от рождението на Бачо Киро Петров. Името на Бачо Киро достойно се нарежда сред имената на героите на революционното дело и мисъл, сред имената на апостолите на българската национална революция. Той е една оригинална личност от нашето Възраждане с ярка индивидуалност и самобитен талант на водач на народа. Той има своето специфично място в историята на Българското възраждане като един от най-известните революционери, действали в Търновския край.

Българската история го съхрани като един от смелите борци за свобода; българската култура – като неуморен просветител, читалищен и театрален деятел; българската литература – като самобитен поет и летописец; българският народ – като символ на честност,смелост и саможертва.

В изложбата са представени снимки и документи от житейския и творчески път на Бачо Киро и оригинални издания от фонда на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.

Изложбата ще възкреси спомена за неговия героичен пример и саможертва, ще разкрие приемствеността на непреходните му просветителски и революционни идеи, ще допринесе за популяризиране на неговите завети и значението им в нашето съвремие. Образът му ще изплува от сенките на миналото и ще оживее в паметта на поколенията, за да подхранва нашата национална гордост.

Изложбата беше открита от Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква. Гости на събитието бяха Албена Тодорова – кмет на град Бяла черква, Мария Петкова – главен експерт „Култура и образование” в Община Павликени, Нели Цонева – директор на Исторически музей – Павликени, музейни специалисти, представители на отдел „Държавен архив” – Велико Търново, граждани.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в библиотеката от 17 юни 2015 г. до 30 юни 2015 г., а на 7 юли ще гостува в Исторически музей – Бяла черква.