Начало Новини Свят Архитектурен шедьовър – замъкът Нойшвайнщайн

Архитектурен шедьовър – замъкът Нойшвайнщайн

3384

Един от най-красивите замъци в света – Нойшванщайн (Neuschwanstein), в превод Нова лебедова скала, е разположен в подножието на баварските Алпи, недалеч от град Швангау, намиращ се на 90 км от Мюнхен. Ето и някои интересни факти за това прелестно място:

Баварският владетел Лудвиг II, вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, започва да гради замъка на мечтите си през 1869 г. Но така и не успява да го види завършен… Лудвиг II успял да прекара там само 10 дни. Когато той починал (13 Юни 1886 г.), от планираните над 30 стаи в замъка били завършени само 11. Всички по-нататъшни строежи били замразени.Нойшванщайн е издигнат на 1100 м надморска височина. Строежът му продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости. Съоръжен е с удобства, които постройките от неговото време не са притежавали като система за отопление и изградена канализация. Замъкът бил построен с идеята да бъде сцена, на която да бъдат поставени оперите на Рихард Вагнер. Това обяснява и декорацията на стаите и залите със сцени от германската митология и с окултни символи и знаци.

Компанията Дисни (Disney) използва Нойшванщайн като модел за изграждането на 12 свои замъка, включително замъка на „Спящата красавица“ и на „Красавицата и Звяра“.

Лебедът, любимата птица на Лудвиг II, е емблематичен образ за замъка и се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и т.н. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

Нойшванщайн е една от най-известните туристически дестинации в Германия, посещаван ежегодно от около милион и двеста хиляди туристи. От 1990 г. немското правителство е инвестирало над 11, 2 милиона евро за обновяването на замъка.
Тронна зала. Тя е дело на Илл и Хофман. Мраморното стълбище води до мястото, където златният трон на краля е трябвало да заеме своето място. Тежащият 2 тона полилей с формата на Византийската корона е направен от позлатен месинг и поддържа 96 свещи.
Прекрасна е и специалната изработка на мозайката, покриваща пода на залата – повече от 2 милиона камъчета изобразяват живота на растения и животни от целия свят. Балконът на тронната зала предлага прекрасна гледка към Баварските Алпи. На фона на величествените планини се виждат и двете езера – Алпийското и Лебедовото.
Спалнята е направена в неоготически стил и показва богатата дъбова дърворезба. 14 скулптори работили близо 5 години, за да завършат тази стая.

Трапезария