Начало Новини Криминална хроника Аферата „Гориво“ в полицията в Павликени зацикли

Аферата „Гориво“ в полицията в Павликени зацикли

1734
полиция

Липса на вещи лица и пари за експертизи бавят разследването на аферата с горивата в павликенската полиция. По случая в Областната дирекция са образувани пет дисциплинарни производства, чийто срок е удължен до април.

Със заповед на министъра на МВР пък бил удължен и срокът за отстраняването от длъжност на шефа на полицията гл. инспектор Иво Генчев и на началника на участъка в Сухиндол Румен Стойчев. Останалите от аферата „Гориво“ – домакинът Ангел Стоянов, командирът на отделение Георги Едрев и огнярят Йорданов са отстранени със заповед на директора.  Наред с дисциплинарките в областна дирекция на МВР има образувана проверка и от Окръжна прокуратура за престъпления по служба. По това разследване също се чака счетоводна и икономическа експертиза, която се прави от едно вещо лице. Тя трябва да установи километража на 7 полицейски коли за 9 месеца и да докаже дали има преразход на гориво. Повечето от колите обаче нямали джипиес, което допълнително затруднявало установяването на евентуални престъпления. Ако прокуратурата не може да докаже престъпления по служба, разследването може да продължи в Районна прокуратура за документно престъпление. Така процесът може да се влачи още месеци или пък години.

През това време полицейското управление в Павликени е оставено почти на автопилот поради липса на ръководни кадри. От Горна Оряховица бе командирован за началник гл. инспектор Мариан Лонгинов, но той в момента е в болнични и неговите задължения временно изпълнява началникът на охранителна полиция в управлението.

Скандалът гръмна в началото на декември м.г., когато в Павликени нахлу „Вътрешна сигурност” на МВР. Повод за това бе филм на „Господари на ефира“ как полицаи наливат бензин в пластмасови туби от минерална вода на бензиностанция „Лукойл“ в града.

Ваньо Джамбазов
Ваньо Джамбазов

Бе заснет и началникът на пожарната в града Ваньо Джамбазов, но той не бе отстранен от работа. Преди седмица обаче е бил наказан с „порицание” от директора на пожарната комисар Кръстев, защото въпреки напълно забраненото наливане на гориво в пластмасови туби, което е длъжен да наблюдава и спазва, лично е извършвал нарушението. Каква подигравка с народа…

Но, браво, Ваньо, ти си ако не национален, то със сигурност местен герой. С кои очи ще гледаш колегите и съгражданите си, и с кой ръце ще си прибираш и харчиш заплатата, не знаем. Пардон, това е дилема за човек с достойнство, което черно на бяло видяхме ти нямаш. Ааа, и още едно „пардон“, хората с достойнство в далечната Страна на изгряващото слънце и до ден днешен извършват харакири когато се „осерат“ публично, но да не стигаме до „крайности“ за няколко туби откраднат служебен бензин – в по-познатия ни западен свят хората в твоето незавидно положение се извиняват публично, молят за прошка, подават си оставката и изчезват в забвение. Но спокойно, ние не храним напразни надежди.

Отстранените от работа полицаи от Павликени са дотам нагли и безпардонни, че се заканват да водят съдебни дела за набеждаване и за уронване на престижа им. За щастие цяла България видя как се краде служебен бензин от тях и тези отрепки ще останат до живот заклеймени като крадци в общественото съзнание. Те обаче, уличените, трябва да изчакат дисциплинарните проверки, за да знаят дали и какви наказания ще имат. Това пък не е ясно кога точно ще стане факт. Ако прокуратурата им повдигне обвинения, скандалът може да има съвсем друга посока и тогава основанията за водене на дела ще отпаднат. Само началникът Иво Генчев всъщност не е влязъл в кадър при разследването на „Господари на ефира“. Той обаче не е на работа, защото не е оказал контрол и е допуснал в склада на полицията да съхранява гориво в пластмасови бутилки за вода, с което да се уж зареждали полицейските коли – видяхме как горивото се носи и по частни домове, както и да се източва с маркуч от един от полицейските автомобили. До момента обаче нито МВР, нито прокуратурата могат да кажат дали в цялата схема има търговия с гориво и дали служители са продавали на трети лица от склада.

И без да изпадаме в дълбоки езотерични или теологични разсъждения, нека припомним на самодоволните и крадливи наглеци в униформа, че дори да се случи да не бъдат осъдени от държавата, както се казва на един вероятно непознат на тях език, „karma’s a bitch“, и те със сигурност ще си получат заслуженото или на този, или на следващия свят. Амин.