Начало Новини Култура † В Бяла черква представиха възстановка на празника Благовещение

† В Бяла черква представиха възстановка на празника Благовещение

2537

Народно читалище „Бачо Киро – 1869” и Исторически музей – Бяла черква представиха прекрасно подготвена възстановка на празника Благовещение (Благовец) в 16.00 ч. в Къща-музей „Цанко Церковски” в града.

Програмата бе водена от г-жа Ася Георгиева, ВрИД директор на Исторически музей – Бяла черква и от деца от ОУ „Бачо Киро“, които изнесоха рецитал от народни песни и танци.

г-жа Ася Георгиева, директор на Исторически музей – Бяла черква
г-жа Ася Георгиева, директор на Исторически музей – Бяла черква

Трудът и любовта, с които г-жа Георгиева и децата пазят и съхраняват българските обичаи и традиции, допринесоха за ведрата и автентична атмосфера на възстановката.

Сред публиката бяха граждани и гости на града, както и представители от Община Павликени.

За празника

На Благовещение празнуваме възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Празнува се на 25 март и е утвърден в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, са че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчат ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай е стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосват игли, куки или конци.