Начало Новини Политика Борисов обяви официално Цецка Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ

Борисов обяви официално Цецка Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ

1222

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви официално, че председателят на парламента Цецка Цачева и депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев влизат в президентската битка като кандидати на ГЕРБ. Номинациите им бяха официално в НДК днес.

За бащата и майка на нацията

Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. На тая нация много бащи и претенции за бащи се явиха. Крайно време е да имаме и една майка, която да се погрижи действително майчински за този народ, обяви Борисов. „А не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентското кресло, могат да свършат работа със сила или натиск. Не могат.“, подчерта той. Припомни тезата си, че предстоящите избори за президент са като вот на доверие към правителството.

Според него Цачева е най-подготвена за поста от другите обсъждани кандидати основно заради задълбочените си познания на законодателството.

Премиерът мотивира кандидатурата на Манушев с подготовката му във военната сфера, каквато Цачева няма. Освен това той бил одобряван от гражданската квота. Борисов допълни, че съобщил на Манушев, че той е избран, днес в 11 без 15.

В края на събитието той се пошегува, че за следващите президентски избори отсега обявява себе си за кандидат за президент, защото сега партията получила много упреци, че последна обявява кандидата си.

В пространното си слово, в което направи преглед на всичко направено от ГЕРБ във вътрешната и външната политика, лидерът на ГЕРБ накрая обяви и какви други варианти са обсъждани за предстоящите избори. Те включват и неговата личност, но това щяло да бъде дезертьорство в този момент. „Не виждам как щях да ви убедя, че това е по-добро за партията, за мен може би. Защото изпълнителната власт всеки ден руши и изяжда от авторитета и се губи доверие“, обясни той. Такъв вариант щял да бъде добър лично за него и да му гарантира политическо дълголетие, но неговото политическо дълголетие било силата на ГЕРБ, а не постът.

Борисов изреди обсъждането на кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, но техни номинации щели да доведат до местни избори, което е излишно харчене на пари. Вицепремиерът Томислав Дончев беше определен като мотор и генератор на идеи в Министерския съвет и за Борисов бил по-ценен в това му качество.

Знам какво е да си пръв сред равни

След обявяването на номинацията си Цецка Цачева обяви, че заедно с Пламен Манушев получават доверието на най-голямата, най-силната политическа партия, която е поела отговорността за съдбата на България в днешния сложен свят.

„Не тръгвам на битка, а на състезание“, обяви Цачева с убедеността, че победата ще е на ГЕРБ.

„Знам какво е да си пръв сред равни. Знам какво е баланс, отговорност. Мога да постигам съгласие. Да туширам конфликти, мога да взимам решения“, обяви за себе си тя.

Живеейки в сложно време, изпълнено с много предизвикателства, двамата с г-жа Цачева ще защитаваме българския национален интерес, обяви на свой ред кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент Пламен Манушев. Той определи ГЕРБ като политическа партия, която преди две години върнала в правилния курс загубилия посока кораб „България“. „Сега нашият кораб „България“ плава уверено“, заяви Манушев.