Начало Новини Политика Бори се, оцелей и бъди!

Бори се, оцелей и бъди!

1537

Още през 2015 г. БСП  внася  в деловодството на Парламента законопроект за намаляване на ДДС върху детските стоки и върху социалните услуги на хората с увреждания от 20% на 5%.

Преди няколко дни по селата тръгна подписка инициирана неизвестно от кого в подкрепа на това предложение.

На хората се поднасят листи, в които да се подпишат в подкрепа на предложението, като им се дава едно единствено обяснение: БСП в грижата си за хората искат да бъде намален ДДС от 20% на 5% за детските стоки и социалните услуги на хората с увреждания, а лошите управляващи, видите ли, незнайно защо, не искат това да се случи.

Направих си труда да проверя движението на ДДС в България през годините, от както той съществува и ето до каква проста истина стигнах:

ДДС в България за пръв път се въвежда през 1994 г., в размер на 18%, когато на власт е правителството на СДС с премиер Ренета Инджова.

През 1996 г. ДДС нараства на 22%, когато на власт е правителството на БСП с премиер Жан Виденов.

През 1999 г. ДДС е намален на 20%, когато на власт е правителството на СДС с премиер Иван Костов.

И сега внимание: през 2007 г. когато на власт е правителството на БСП с премиер Сергей Станишев се приема изключение за ДДС от 7% само за хотелиерския бизнес.

Това изключение нараства на 9% през 2011 г., когато на власт е правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

В Европейския съюз има стандартни ставки за прилагане на ДДС, с които всички страни членки трябва да се съобразяват. Въпреки това всяка страна сама определя своите ставки и всяка страна има стандартна ставка, която не може да бъде по ниска от 15%.

Съществуват и така наречените намалени ставки, които не могат да са под 5%, но те могат да бъдат максимум две. Като се има в предвид намалената вече ставка за хотелиерските услуги в България става ясно, че имаме възможност да искаме да бъде намалена само още една ДДС ставка.

Защо тогава от БСП правят предложение да бъде намален ДДС и за детските стоки и за социалните услуги за хора с увреждания. Нима хората в парламента не знаят, че това няма как да бъде прието поради случилото се до сега с промените в облагането с ДДС?

Тук идва и въпросът: защо по времето на управлението на БСП тези ставки не са променени, а е променена само ставката за хотелиерския бизнес? Явно за някои законотворци това е било много по-важно от проблемите на децата и хората с увреждания в България.

Бих попитала и друго: обикновените хора, които се подписват в тази подписка и я подкрепят, знаят ли всички тези подробности, могат ли да си ги разтълкуват и да разсъждават върху фактическата обстановка около тях?

Нали се сещате, че всичко това се прави със съвсем други цели? Да се допромият и без това вече промитите мозъци на една голяма част от народа, която доста успешно подпомага партийната политика на БСП през последните години. Само че не всичко, което хвърчи се яде, уважаеми БСП членове и активисти. Знам, много ви е трудно да устоите на вятъра на промяната, но този вятър е животворен за Българския народ, който бавно, но сигурно е тръгнал към пробуждане.

Успех, Български Народе! Бори се, оцелей и бъди!