Начало Новини Благотворителност „Дари дръвче – посади дръвче” в с. Патреш

„Дари дръвче – посади дръвче” в с. Патреш

1606

Народно читалище „Просвета – 1898” с. Патреш е читалище с над 140-годишна история и традиции, което работи всеотдайно за просперитета на селото.

По предложение на своите членове, читалището организира и проведе проучване сред жителите на с. Патреш. Резултатите от проведената анкета се разделят на три групи. Според първата група 55% от анкетираните харесват, искат и дори биха засадили декоративно дръвче в двора си. Втората група с 22.5% харесват декоративните дръвчета, но нямат възможност да засадят такова в двора си. А в третата група също 22.5% от анкетираните са отговорили, че не ги привличат декоративните дървета и предпочитат овошки в дворовете си.

В заключение на тази анкета и след обхождане на зелените площи в селото читалищното настоятелство взе следното решение: по случай Световния ден на гората – 21 март, да организира и проведе мащабна доброволческа акция за засаждане на декоративни дръвчета в с. Патреш. Полянките, които предстои да се превърнат в градинки, са много, затова читалището има нужда от дръвчета и хора, които ще ги насадят.

Така че стани доброволец и посади дръвче в с. Патреш заедно с читателите и малките членове на Клуб „Приятели на книгата”.

Засаждането ще се проведе на 19 март 2016 г. Дарение може да се направи онлайн тук.

За повече информация, моля свържете се с Маргарита Захариева, Секретар на Народно читалище „Просвета – 1898” с. Патреш, на тел.: 06130/ 63-12 и 0886-561-500.

Г. Драганова (ляво)
Г. Драганова (ляво)

Официално инициативата беше обявена по време на „Срещата на другоселеца в Патреш”, която се проведе на 25 февруари 2016 година в Пенсионерски клуб „Втора младост” с. Патреш. Празникът на другоселците се организира и проведе от ръководството на Пенсионерския клуб по предложение на членовете му. Ябанджиите символично бяха посрещнати от нарочена свекърва/тъща, която ги захранваше с питка и шарена сол. Певческа група „Елия” отправи поздрав с подбрани и специално подготвени песни за случая, а ръководителката на групата г-жа Гинка Драганова рецитира авторски стихове, като едно от стихотворенията може да бъде прочетено по-долу.

Тъй като отзивите бяха положителни, се реши тържеството да стане традиция на пенсионерския клуб, като се нарече за следващата година да се съберат повече ябанджии от селото.

Обичам, мамо

Обичам, мамо, обичам
в село Патреш да ида,
в село Патреш да ида
хубост селска да видя.

Момите са хубави, засмени
с нови дрехи пременени,
а ергените – лични, напети
от момини усмивки залети.

Кога музика засвири
моми и момци на хоро се хващат.
Хоро весело играят,
та земята люлеят.

И аз си, мамо, харесах
весело момче игриво.
На него ще пристана
Патрешка снаха да стана.

Г. Драганова