Начало Новини Култура Двама са носителите на приза „Директор на годината” в Павликени

Двама са носителите на приза „Директор на годината” в Павликени

2486

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени. По време на празника, проведен на площад „Свобода“, бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината”, „Учител на годината”, „Ученик на годината”, които се връчват по статут.

С тържествено слово към присъстващите се обърна кметът инж. Емануил Манолов, който каза, че „24 май е чисто българска дата, дата на българщината, на уникалната ни култура, на почитта ни към една от трите официални азбуки в Европа – кирилицата и на гордостта ни, че носим заряда на Паисий Хилендарски, Петко Рачов Славейков, Христо Ботев и цялта плеяда на български писатели“.

Градоначалникът се обърна към учителите със завета да устоят на натиска в българския език да влизат все повече чуждици. „Направете така, че Вашите ученици – децата на Павликени, да разпознават и да търсят красотата на майчиния си език. Да не казват „лайк“, а да казват „харесвам“. Да направим така, че за тях кирилицата да е обект на почитание и ревностно да я пазят“, призова инж. Манолов.

Към завършващите около 100 абитуриенти в общината кметът се обърна с пожеланието да бъдат храбри да отстоят идеите си, да вървят напред, дори да чуват край себе си, че няма да стане. „Не спирайте да учите на всяка крачка през своето съществуване, трупайте познания, опит и контакти – всички те ще са ви ценни във вашия живот“, пожела кметът.

Паметна плочка вимпел с посвещението „Сбъднете своите мечти!” получиха всички абитуриенти от випуск 2015 от училищата в Павликени.

Шенай Нуриев (дясно)
Шенай Нуриев (дясно)

Двама са носителите на наградата „Директор на годината”, която се присъжда с решение на Общинския съвет. Това са Шенай Нуриев – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Батак за осигуряването на по-добри условия за обучение и възпитание в училището. Вторият носител на званието е Мария Мичева – директор на ОУ „Филип Тотю“ в с. Върбовка.

Грамота за „Учител на годината” получиха трима преподаватели – Ангелинка Попова от ЦДГ „Райна Княгиня“ с. Недан за всеотдайността й и новаторство в 33-годишния й стаж; Иван Иванов от ПГАТ „Цанко Церковски“ за приноса му в подготовката му на ученици за участие в олимпиади и състезания; и Никола Николов от СОУ „Бачо Киро“ за приноса му в развитието и популяризирането на спорта сред децата.
Индивидуални награди получиха още 14 учители.

Наградата „Колектив на годината“ получиха екипите на ЦДГ „Слънце“ Павликени, ОУ „Св. Климент Охридски“ Павликени, ОУ „Св. Климент Охридски“ Павликени и СОУ „Бачо Киро“ Павликени.

Наградата „Ученик на годината“ беше присъдена на Даниел Иванов от 7А клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ Павликени, абитуриентката Теменужка Стефанова от ПГАТ „Цанко Церковски“ Павликени и Дани Пенев от 9А на СОУ „Бачо Киро“ Павликени. Индивидуални награди получиха още 22 ученици.

Бяха наградени и училищните отбори на ПГАТ „Цанко Церковски“, които завоюваха трето място в националното състезание „Озеленяване и цветарство“ в Пловдив; училищния волейболен отбор на СОУ „Бачо Киро“ – момчета в група 5-7 клас, които са първенци на областните ученически игри; и училищния футболен отбор на СОУ „Бачо Киро“ – в група 8–10 клас за второто им място в областното първенство по футбол.

По време на церемонията бяха наградени още самодейни състави, културни дейци, читалищни дейци.