Начало Новини История Римски фестивал „Ден на древните занаяти“ се проведе в Античния керамичен център...

Римски фестивал „Ден на древните занаяти“ се проведе в Античния керамичен център край Павликени

2534

Римски фестивал „Ден на древните занаяти“ се проведе в Античния керамичен център край Павликени. Идеята на фестивала е гостите да видят най-вече римските занаяти и, ако имат желание, да се опитат да поработят в импровизираните работилници, казаха организаторите от Историческия музей в Павликени.

Как се е появило грънчарството какви са били правилата на Римския процес, как са се забърквали медицински отвари от билки и природни продукти, каква е била римската кухня, бяха част от атракциите, които предложиха организаторите от Историческия музей в града и Община Павликени и участниците – Сдружение за антични възстановки „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София и Група за исторически възстановки „Дукс Антика“ – Свищов.

Гостите видяха занаятчийски пазар, станаха свидетели на това как „легионер излиза в почетна оставка“. За децата бяха предвидени специални занимания и те стреляха с лък, търсиха истински керамични предмети в пясъчник, който наподобяваше археологически обект, след това описваха откритията си и ги почистваха.