Начало Новини Околна среда Димча и Върбовка излизат на протест заради концесията на “Станчова могила”

Димча и Върбовка излизат на протест заради концесията на “Станчова могила”

1990

Над 400 души от село Върбовка се включиха в протестна подписка срещу отдаването на концесия на находището “Станчова могила” на софийската фирма “Базалт България” ЕООД. Хората са категорично против разработването на кариерата и са готови на протестни действия заедно с жителите на съседното село Димча, които също ще бъдат засегнати.

Повод за гражданското недоволство е Решение №227 на Министерски съвет от 12 април, с което за срок от 25 г. бе отдадено находището “Станчова могила”, участък “Северен” и “Южен”, за добив на строителни материали – варовици и базалтоиди. Находището се намира в землищата на Сухиндол и двете павликенски села. Решението вече е обнародвано в Държавен вестник, но местните жители са категорично против инвестиционното намерение.

“Хората са притеснени. Преди дни се проведе общоселско събрание, на което бе избран Инициативен комитет. Готови сме да излезем и на протест”, заяви кметът на Върбовка Антон Антонов. Ние обаче не вярваме на думите му, те са параван. Същото важи и за общинския съветник от ДПС Андрей Илиев. В негов телефонен разговор е става ясно, че той има личен интерес кариерите да заработят.

Финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов пък изразява задоволство, че в общината щели да постъпват парични суми от концесионните такси. Хич не го интересува мнението на гражданите.

Притесненията на хората идват и от факта, че взривните зони на кариерата ще са в непосредствена близост до единствения водоизточник на селото, което ще доведе до замърсяване на питейната вода. За това преди въвеждането в експлоатация на обекта инвеститорът е длъжен да направи алтернативно водохващане.

Хората от Димча също са притеснени. “Кариерата ще е близо до населеното място – на 1.7 км, което е закононарушение. Освен това селото е в ниската част и целият прах от взривните работи ще влиза в селото. Има риск също и за материални щети по къщите на хората”, смята кметът на Димча Стефан Прокопиев. Вчера двамата с кмета на Върбовка се срещнаха, за да обсъдят съвместните си действия срещу разработването на кариерата, а двата инициативни комитета поддържат постоянна връзка помежду си.

Решението на Министерски съвет идва 5 г. след скандала и протестите на местните жители срещу разработване на кариерите за базалт и варовик, намиращи се в землищата на двете села и Сухиндол, които бяха възложени на фирмите “Базалт България” ЕООД, “Пътинжинеринг” ООД и “Петрургия” ЕООД. Срещу кариерите се обявиха и от Регионалната екоинспекция във Велико Търново, която не одобри инвестиционното предложение за “Станчова могила”. Местните жители получиха подкрепа и от Регионалната здравна инспекция, Областната земеделска служба и неправителствени организации.

В края на 2013 г. в Димча и Върбовка се проведоха местни референдуми по казуса. Допитването показа, че местните не желаят в близост до домовете им да има кариери заради опасността от замърсяването и шума от взривните работи, въпреки обещанията на инвеститорите за разкриване на десетки работни места. Заради отрицателното становище на РИОСВ инвеститорите обжалваха решението в съда. През ноември 2015 г. с определение на Върховния административен съд бе постигнато споразумение между “Базалт България” ЕООД и директора на РИОСВ – Велико Търново, относно одобряването на инвестиционното предложение.

Находището “Станчова могила” е с обща площ от 236 дка, като участък “Северен” е с размер 152.5 дка, а “Южен” – 96.7 дка. Очакваният средногодишен капацитет на кариерата е между 190,000 – 250,000 куб. м. полезни изкопаеми, които ще се използват за строителството на пътища. През периода на концесията дружеството трябва да инвестира над 5.5 млн. лв. за обезпечаване на дейностите, а очакваните концесионни плащания за целия период надхвърлят 2.8 млн. лв.