Начало Новини Околна среда Дъбът от с. Насалевци е „Дърво с корен 2016“

    Дъбът от с. Насалевци е „Дърво с корен 2016“

    1373

    Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън взе титлата „Дърво с корен 2016“, стана ясно днес по време на официалната церемония по награждаване в конкурса, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“, която се проведе в Дома на Европа в София. Със 715 гласа от общо 2,203 подадени за десетте финалиста в надпреварата, 500-годишният дъб спечели привилегията да представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Вековният гигант ще получи и диагностичен преглед от Асоциацията на арбористите в България, който ще набележи мерки за подобряване на състоянието му, ако се окаже, че има нужда от такива. Номиниращият дървото – Пенко Янков от с. Варвара, общ. Септември, си тръгна с ваучер за нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи“ в с. Косово, общ. Асеновград.

    Десетте финалиста в „Дърво с корен 2016“ бяха подредени, според онлайн гласуването, както следва:

    01. Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън – 715 гласа
    02. Тенчовия дъб, с. Бодрово, общ. Димитровград – 395 гласа
    03. Дъбът от с. Балканци, общ. Генерал Тошево – 260 гласа
    04. Софората от с. Труд, общ. Марица – 234 гласа
    05. Чинарите от ул. „Симеон Велики“, гр. Силистра – 218 гласа
    06. Летният дъб от Свищов – 201 гласа
    07. Зимният дъб от с. Голема Фуча, общ. Бобов дол – 126 гласа
    08. Благунът от с. Пецовци, общ. Габрово – 36 гласа
    09. Летният дъб от кв. „Речица“, Сливен – 11 гласа
    10. Горунът от с. Голеш, общ. Годеч – 7 гласа

    В допълнителната категория „Вековните дървета говорят“, със 115 от общо 245 гласа, победител стана благунът от с. Правешка лъкавица, общ. Правец, чиито номиниращ Андрей Мицулов получи ваучер за абонамент от сп. National Geographic България.

    Залесяването в с. Патреш - "Млад природолюбител"
    Залесяването в с. Патреш

    В категорията „Млад природолюбител“ наградата отиде при децата от клуб „Приятели на книгата“ към НЧ „Просвета“, с. Патреш, общ. Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото. Те взеха награда ваучер за абонамент от сп. NG Kids България.

    Новата допълнителна категория в конкурса – „Изборът на експертите“ отличи 58-метровия смърч от резервата Парангалица в Рила, който е и най-високото дърво в България. Неговият номиниращ – Николай Цветанов от катедра „Дендрология“ в Лесотехническия университет в София получи ваучер за рафтинг по р. Струма от приключенския оператор „Адвенчър нет“.

    Журито на конкурса реши да даде и една допълнителна специална награда научениците от СУ „Максим Райкович“, гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, общ. Дряново. Младежите си тръгнаха с ваучери за посещение на детски научен център „Музейко“.

    Всички отличени в конкурса бяха наградени с грамоти и специално изработени керамични статуетки от Гергана Ангелова.