Начало Новини Околна среда Европа финансира създаването на 1,100 декара нови гори

Европа финансира създаването на 1,100 декара нови гори

1200
Нови гори.
Нови гори.

1,100 декара нови гори ще има край Велико Търново и Павликени. Управниците на двата града успяха да привлекат пари от Европа, за да подобрят състоянието на околната среда и горския фонд.

Залесяването ще започне още напролет, а сега изпълнителите подготвят терените за засаждане и чакат подобряване на климатичните условия.

Акация ще расте върху 700 декара край Велико Търново. Кметството вече получи над 630,000 лева от Европа за новите горски плантации. Те ще са две на брой и ще са разположени на около 20 километра от града. Засаждането на бъдещата широколистна гора ще започне още през следващия месец. В момента изпълнителите подготвят терена.

Дървесният вид трябва да бъде засаден в рамките на три години, а отглеждането му ще продължи пет години. След това развитието на гората ще зависи изцяло от естествените климатични условия.

Велико Търново получи финансирането след проект, който успешно защити.

Европа отпусна 600,000 лева за нови широколистни и иглолистни гори и край Павликени. Дърветата ще заемат площ от 400 декара. Те ще бъдат засадени върху ливади и ниви, към които през последните 10 години никой не е проявил интерес.