Начало Новини Бизнес Мошениците в „Т-Маркет“: Една цена на рафта, друга на касата

Мошениците в „Т-Маркет“: Една цена на рафта, друга на касата

6602

Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу мошениците от търговска верига за хранителни стоки „Т-Маркет“, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата.

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на КЗП за забрана прилагането от търговеца на цитираните измамни практики.

Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига в страната установи, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Предпоставка за това е разминаването между цената върху продуктовата опаковка, която обикновено ориентира клиента при вземането му на решение за покупка, и посочената на рафта цена, която се маркира на касата и в общия случай е с около два лева по-висока.

Например, при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12.29 лв. за килограм и 2.26 лв. за разфасовка от 192 гр. маркираната на касата цена за килограм е 14.34 лв. и 2.76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Друго регистрирано нарушение при „Т-Маркет“ е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата.

Комисията е забранила описаните измамни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че „Т-Маркет“ продължава да извършва същите нарушения. Следващата предприета от КЗП стъпка е завеждането на колективния иск. С потвърждаването му ВКС задължава търговеца да не прилага в бъдеще тези измамни практики.

Съвети към потребителите:

Сравнявайте цената върху опаковката с тази на щанда.
Следете маркирането на продуктите на касата.
При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката и подайте сигнал в КЗП, като позвъните на 070011122 или натиснете тук.

Препоръки към търговците:

Не се допускат две различни цени за една и съща стока в търговския обект.
Маркираната на касата цена трябва да съвпада с предварително обявената.
Цените на предварителните разфасовки се поставят върху опаковките или в непосредствена близост, отнасят се за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.