Начало Спорт Завърши шахматният турнир „Маринополци“ в Павликени

Завърши шахматният турнир „Маринополци“ в Павликени

1448

Трето издание на шахматен турнир за купа „Маринополци“ се проведе в Павликени. Организатор на състезанието бе Община Павликени със съдействието на ШК „Асеневци“. В турнира право на участие имаха шахматисти с международен рейтинг до 2,200.

Проведоха се седем кръга, разпределени в два дни. Голямата купа и шампион в третото издание на купа „Маринополци“ стана бургаският майстор на спорта Цветомир Ангелов с актив 6 точки от 7 възможни. От 2-ро до 5-то място с по 5.5 точки се наредиха: Станислав Андреев от „ЦСКА“, Димитър Мархолев от „Асеновец“, Кирил Бадев от „Марица изток“ и младата надежда на „Асеневци“ Лъчезар Колев.
За победителите в отделните възрастови групи имаше купи и медали. При 8 – годишните деца най-добре се представи Кристиян Кънев от Габрово, а златото при момичетата отде при Алейна Кулазказ от школата на „Асеневци“ в Полски Тръмбеш. При 10-годишните триумфираха Никола Стоянов и Стефани Бижева от „Етър“. В групата до 12 години по традиция спечели младата надежда на Русе Станислав Ботев, а при момичетата Адриана Кънева от Габрово се окичи със златото. При децата до 14 години представителят на домакините от „Асеневци“ Лъчезар Колев бе безкомпромисен, повеждайки с точка и половина пред втория и излизайки на 5-то място в генералното класиране. Специалният приз за най-добре представил се ветеран отиде при Михаил Чуклев, а в групите до рейтинг 1700 и 1900 триумфираха Петър Колев от „Орловец“ Габрово и пловдивският майстор на спорта Апостол Станков.

Традиционно домакините наградиха и децата от школите в различните общини, където провеждат тренировъчна дейност. Победител сред децата на града – домакин и носител на купата „Шампион на Павликени“ стана Денислав Христов. Втори по допълнителни показатели се нареди Трифон Александров, който също се представи отлично. При децата от школата на „Асеневци“ във Велико Търново триумфира Данаил Боев, а победители на Полски Тръмбеш и Лясковец станаха Ерик Иванов и Николай Георгиев.

Организаторите проведоха и отборна игра, където родители/придружители и деца заедно се съревноваваха. Тази година представителите на сем. Христови – Цветелин и Денислав се представиха най-добре, а на второ място останаха сем. Александрови, в лицето на таткото Александър, заедно със своите синове Трифон и Иван.

Турнирът бе открит лично от финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на община Павликени инж. Емануил Манолов, който приветства всички участници.

Бяха раздадени над 20 медала, 5 купи, както и паричен награден фонд в размер на над 1,200 лв. Наградите връчи зам. кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева. За всички участници имаше осигурена и почерпка.

„Много сме щастливи и сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов и цялото ръководство и екип на Община Павликени, които много ни съдействаха в целия организационен процес. Преди 3 години за първи път влязохме в Общината и организирахме първо издание на турнир „Маринополци“. От тогава до сега виждаме голямо развитие на нашия спорт, защото все повече местни шахматисти вземат участие по турнирите и шахматът като цяло придобива все по-голяма популярност. Не много отдавна Павликени бе шахматен център на България, но по една или друга причина шахматният живот бе „заспал“ в последните близо 20 години. С колегата ми Даян Нинов отново възродихме традициите и искрено вярваме в светлото шахматно бъдеще на Павликени! Отскоро тук има и основан клуб под името „Маринополци“, който доказва сериозните ни намерения за развитието на шахмата в общината! Много искаме Павликени да продължи да придобива популярност в шахматните среди и да ражда все повече таланти в древната игра! Още веднъж благодарим на всички участници, родители и придружители, които уважиха нашето мероприятие и с помощта на които създадохме поредния празник на шахмата!“, сподели Цвета Галнова от ШК „Асеневци“.