Начало Новини Здраве Задава се нов бум на варицела във Великотърновско

Задава се нов бум на варицела във Великотърновско

1649

Бум на варицела във Великотърновска област регистрират служителите от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица за периода от 24 до 30 октомври. Общо 32-ма души са се разболели от шарката, като най-много са в общините Велико Търново и Павликени.

Един човек е повален от дизентерия, като случаят е регистриран в Елена. Един е покосен от ламблиоза, при която са засегнати тънките черва. „Ламблиозата е типична болест на мръсните ръце. Определящ фактор е степента на замърсеност на околната среда с фекалии. Например при използването им за торене в градината, което е много характерно в България. Болестта може да се развие също и при попадане в канализацията на вода от отходните канали. Ламблиите могат да се предават от човек на човека дори при ръкостискане и чрез предмети за битово обслужване“, разясняват здравните инспектори.

Два случая на туберкулоза са регистрирани през изминалата седмица в Горна Оряховица и Свищов. В старата столица и в Лясковец двама са заболели от вирусен хепатит. Личните лекари са отчели и 10 случая за периода на болни от гастроентероколити.