Начало Новини Изкуство Заключителната изложба на Арт резиденция „Старото училище”

Заключителната изложба на Арт резиденция „Старото училище”

1061

Арт резиденция „Старото училище” е към своя края. Заключителната изложба, която ще бъде открита тази събота в с. Горна Липница от 18:00 ч. и е подчинена на темата „Ритуална рЕволюция”, ще представя произведенията на всички участници.

Заповядайте, за нас ще бъде удоволствие Вашето присъствие!

В аванс ви представяме коментара на кураторите на резиденцията Радослав Механджийски и Теодора Константинова, създатели на Art and Culture Today: „Тазгодишното издание на международна резиденция „Старото училище” ще представи на зрителите разнолики и интригуващи произведения, посветени на две основни теми – ритуала и революцията. Особено любопитно е да се види как художници от напълно различни краища на света – от България и Холандия, до Индия и Аржентина – демонстрират потенциала на изкуството да вниква в проблеми, паралелно засягащи лично нас и цялото ни общество. Освен различните изразни средства – живопис, инсталация, рисунка, кинетична скулптура, видео арт, танц и пърформанс – художниците ни предлагат цяло съзвездие от размисли и тълкувания. При някои от тях революцията е съизмерена със способността ни да правим малки промени в ежедневието си, които обаче са израз на огромната воля, необходима, за да се превърнем в същински сътворители на живота си. При други революцията е метафора за духовна промяна, превърнала се в почва за разцвет на общочовешки ценности, докато трети
виждат в нея повод за разнищване на социални клишета и стереотипи. Независимо дали е видяна като израз на света вътре в нас или като социален феномен, способен да преобърне хода на историята, революцията е пространство на огромен заряд – едновременно мощен, но крехък, експанзивен и уязвим. Тя може да е унищожителна, претопена в хаос и истерия, но също така добронамерена и здравословна за цялото общество. В креативното изучаване на нейната природа се крият истини с универсална стойност и онзи, който пожелае да се разходи из нейния интериор, може да го направи именно чрез произведенията, които ще бъдат изложени в рамките на резиденцията”.

Художникът Артуро Дезимоне създава картини, които са вид визуални игрословици. Те представят парадоксални, нелогични ситуации и образи, изпълнени с тънък хумор, който обаче успява да коментира по същество актуални клишета, впити в съвременното общество. Артуро ни насочва към революцията като средство за прелом по закачлив и умозрителен начин, характерен за искрящото детско мислене.

Клои Саси, художничка от Франция, изучава вътрешната динамика на революциите и достига до извода, че те стартират в конкретни условия с надеждата драстично да променят средата на живот, но най-често, малко след техния край, те сякаш избледняват и достигат до крайна позиция, която е изключително сходна с началната. Цикъл, който поставя под въпрос и техния реален ефект. По-важното за Клои обаче е да даде израз на този кръговрат чрез видео арт, изпълнен със символика от жестове и действия, въплътени в естетика, която олицетворява и характера на всяка
революция.

За българката Ваяна Ташева музиката е преживяване – цялостно потапяне в измерения, където човек се откъсва от себе, за да си позволи да бъде абсолютно свободен. Тя използва техника, която й дава възможност да създава изпълненията си в реално време – тя може да записва отделни сегменти, да ги наслагва и миксира, обединявайки гласа си с технологична медия, носеща свой самостоятелен креативен потенциал. Революцията за нея е съизмерима със способността ти да чувстваш и да приемаш средата на живот, да изграждаш творчески отношения с околните и да формираш усещане за общност, обединена от непресторено уважение и толерантност. По време на изложбата тя ще представи запис на своя последен проект.

Българския скулптор Иван Ушев е изкушен да експериментира и да реализира идеи и хрумвания, които често са отвъд хоризонта на очакваното. Неговият подход се изразява в задълбочен мисловен процес, усещане за взаимосвързаност между произведенията му и осмислянето на произведението на изкуството като холистичен обект, който може да бъде както конкретен и красноречив в своето послание, така и метафоричен, дори неизразим по отношение на същността си – тя самата пряко свързана с мистериозните измерения на творческата прозорливост. В двора на училището, той ще създаде кинетични скулптури, задвижвани от вятъра.

Ритуалните артисти Димитър и Дарина, които са, също така, създатели и организатори на резиденцията, ще представят монументална композиция от пет отделни картини, представящи петте качества, които, според тях, следва да притежава не просто всеки художник, но и всеки творчески устроен човек, устремен към смислено претворяване на заобикалящата го реалност. Революцията за тях е многоизмерен процес. Веднъж заченала във вътрешния ни свят, тя започва да се проявява в нашите мисли и действия, които, от своя страна, реагират във формирането на идеи и общности.

Общности от хора, разпознаващи своята изконна роля на творец, способен да трансформира света – не просто като художествен експеримент, а като съвсем буквално и истинно преустройство във всяка сфера на живота.

Според Димитър Палов времето за революция, в това число и творческа, е дошло поради ред причини. Ритуалната Революция казва той е едновременно революция и ритуал, насочени към цялостна реформация на обществото, чрез институционално създаване на политиката като изкуство и изкуството като политика. Тя може да изхожда от малка по численост група (арт еволюционери), но успехът ѝ зависи от одобрението и подкрепата на народа. Ритуалната Революция е планирана ненасилствена промяна, в която се използват всички легални методи и средства за постигне крайната
цел, а именно налагане на Творческо Управление.

Закриваща изложба на Арт резиденция „Старото училище”,
с. Горна Липница, 11 август, събота от 18:00 часа.

Повече информация за Арт резиденция „Старото училище“, както и за съпътстващата фестивална програма на таз годишното събитие, може да намерите на следните адреси:
oldschoolresidence.com, както и във Facebook и YouTube.