Начало Новини Политика Защо в Павликенско правят кариери въпреки референдума срещу тях?

Защо в Павликенско правят кариери въпреки референдума срещу тях?

2403

Екипът на „Господари на ефира“ посети Павликени, за да проучат защо въпреки провелия се референдум, който отхвърля изграждането на кариери, управниците не зачитат искането на хората.

На следния линк може да гледате репортажа от 13-та минута на сетне в епизод 213, сезон 6 на предаването, а на този продължението.

 

 

Жители на няколко павликенски села сигнализираха екипа на „Господари на ефира“, че въпреки, че след проведени местни референдуми се отхвърля изграждането на каменни кариери в района, управници съдействат да се случи точно обратното.

В павликенските села Димча и Върбовка има инвестиционни намерения, свързани с добиване за базалт и варовици. Репортерът Димитър Върбанов се срещна на място с жители на двете села. „Става въпрос за три фирми, които ще обхванат площ пет километра“, разказа мъж  и допълни, че ако концесията стане факт, на мястото на зелените площи в района ще се появят огромни каменни кариери.

По думите на хората, това са фирмите “Базалт България“ и „Станчова могила“, които през 2013 година са получили отрицателно становище от РИОСВ – Велико Търново заради липса на съвместимост с природата и населението. „След обжалване от тяхна страна, дружествата са реабилитирани, но това не означава, че станали по-безопасни“, не скриват опасенията си жителите на двете села.

На 14 юли 2013 година са проведени местни референдуми в Димча и Върбовка. Резултатите от референдума и в двете села показват, че хората категорично не желаят действащи кариери.

Жителите споделиха пред камерата на Господарите, че още регионалният министър Асен Гагаузов е дал зелена светлина да се изграждат кариери в района, а министерството подписало концесионни договори с фирмите.

Хората разказаха още, че общинските съветници в Павликени не се съобразяват от резултатите на референдумите и притискат селските кметове и населението да се съобразят с кариерите.

Жител на Върбовка подчерта, че кариерите във Върбовка са на изключително неподходящо място в селото. „Едната кариера е на доминиращ терен, над селото, което представлява заплаха за здравето на хората!“

„Искам да имаме чист въздух и гаранция от държавата, че няма да се случат тези кариери! Всеки един от нас е инвестирал тук и иска да живее спокойно!“, посочи жител на село Димча.

„Където има каменни кариери, тези села се заличават от картата на България! Нека да оставят нашите деца и внуци да дишат чист въздух!“„Никой не иска край населеното място да има кариера с открит добив. Първо замърсяването от праховите частици, след това изгарянето на огромно количество нафта от работещите машини и след това от транспорта. А тези наши кметове – визирам павликенския Емануил Манолов и на Върбовка- Антон Антонов, те открито застават зад кариерите! Отначало казаха, че ще се открият работни места, след това пък казваха на хората, че от това ще печели общината – от концесионни такси!“, разказа възрастен мъж.

От „Господари на ефира“ ще продължават да търсят всички, които са взели това решение и са дали зелена светлина на каменните кариери, нарушавайки волята на народа.