Начало За Забава Фолклор За осма година в Павликени се проведе „Битова вечер“

За осма година в Павликени се проведе „Битова вечер“

1429

За осми пореден път в Павликени се проведе станалата вече традиционна „Битова вечер“. Събитието, което отново бе организирано и финансирано от общинските съветници от ГЕРБ, ежегодно се провежда по повод Деня на самодейното творчество – 1 март.

Своеобразният преглед на самодейността тази година бе насочен специално към пресъздаване на традиционни български обичаи. Повече от 150 участници бяха истински вдъхновени от идеята – Включиха се самодейци от повечето населени места в общината – от с. Караисен, с. Бутово, с. Гона Липница, с. Долна Липница, с. Недан, а също и от общинския център. Бяха пресъздадени автентични народните обичаи като „Димитровден“, „Иванови влачуги“ „По жътва“ , „Крадене на булка“, както и типичните за миналия век „Седянки“.

„Нашата цел еда съхраняваме старите български обичаи, тъй като в модерния забързан живот те остават на заден план и просто се забравят. Затова се погрижихме всеки един обичай да бъде заснет и от видео оператор, като така традиционните български обичаи от Павликенския край ще бъдат съхранени в архивите на Павликенския исторически музей“, обясни най-младият общински съветник и кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ Венцислав Георгиев. По думите му подобно мероприятие с пресъздаване на традиционни български обичаи не е правено до сега в общината, което породи и големия интерес на уредниците от Исторически музей гр. Павликени.

В тазгодишното издание на „Битовата вечер“ участие взеха и децата от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени с техните невероятни танци, както и Клуб за фолклорни хора и танци „Извор“, в същия град.

Председател на журито бе Елена Христова, уредник на музея в Павликени, отдел „Етнография“. В оценяването тя разчиташе на Сашка Кирилова от отдел „Нова история“ към Исторически музей, на Марияна Добрева, председател на комисията по култура, образование и духовни ценности към ОбС – Павликени и Маргарита Атанасова – педагог по Български език и литература. Оценяващите бяха много затруднени и възхитени от всички изпълнения, но все пак отредиха първото място за обичая „По жътва“ на самодейния състав при НЧ „Зора – 1887″ с. Горна Липница.

Кандидатът за народен представител от Павликении десети в листата на ГЕРБ Венцислав Георгиев поздрави участницитеи по случай Първи март лично закичи всеки от тях с мартеница!

Вечерта завърши с изложба на домашни, пити приготвени от участниците.