Начало Новини Бизнес Изграждат елитен център по селекция в Павликени

Изграждат елитен център по селекция в Павликени

1429

Имаме идея да бъде изграден елитен център за селекция в Павликени, който да обслужва овцевъди и козевъди в цяла България, съобщи във Велико Търново проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). В този център ще се събират най-добрите мъжки животни, вече е избрана и базата, която преди се е използвала за отглеждане на елитни бици. Чака се само разрешение от земеделското министерство, за да стартира дейността. Проф. Станков обясни, че в центъра ще се изпитват кочове и ще се замразява семенен материал, за да се произвеждат висококачествени животни. По този начин ще се подобри продуктивността и качеството на млякото.

Според професора преди 30-40 г. у нас са се отглеждали над 12 млн. овце, сега са 10 пъти по-малко. Сериозен проблем е, че изчезват породите, правят се безразборни кръстоски, няма чисто българска овца. Вече никой не търси вълната от животните, стопаните предпочитат да отглеждат животни за мляко. Крайно време е на българската трапеза да се върнат чистите млечни продукти. Освен това предлагаме нашето сирене да бъде включено в европейския регистър като защитен продукт, заяви шефът на НОКА.

Проф. Станков коментира още, че от Асоциацията са изпратили предложение до МЗХГ да бъде премахнато районирането за директна продажба на млечните продукти. Това изискване е регламентирано в Наредба 23 и сега фермер може да продава млякото си само в своята и съседната област. „Ние искаме неговото мляко да стига още в София или Варна. В момента преговаряме с “Метро” в магазините им в страната да се продават автентични овчи и кози продукти“, заяви професорът. „Сега българинът консумира имитации, които са пагубни за здравето, а една пета от членовете на НОКА произвеждат биологични продукти. Ако се премахне посредничеството при доставката им в търговските обекти, цените стават още по-достъпни.“

Като стъпка в магазините да се продават чисти млечни храни проф. Станков вижда в създаването на групи от животновъди, които да имат по-големи производствени обеми, за да могат да кандидатстват за европейски средства. Такива кооперативи от 50-60 фермери могат да имат обща мандра, хладилна техника, транспортни средства, общо счетоводство и да получат реална цена за своята продукция. Сега в България има малко едри животновъди, които могат да си позволят собствено оборудване и производство на млечни продукти. Повечето от хората имат малко животни и европейското подпомагане е недостижимо за тях. От друга страна, тези стопани имат големи задължения и заради тях някои животновъди ликвидираха стадата си, коментира изп. директор на НОКА.