Начало Новини Инфраструктура Изцяло реновират 4 улици в Павликени, подменят водопроводната мрежа в общинския център...

Изцяло реновират 4 улици в Павликени, подменят водопроводната мрежа в общинския център и в две села

1580

Община Павликени е спечелила проект към фонд „Земеделие” и е подписан договор за реновиране изцяло на 4 улици в Павликени на стойност 2.33 млн. лева. В момента се подготвя процедурата и до няколко дни ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител. Това обяви финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на общината инж. Емануил Манолов на пресконференция по повод Празника на яйцето, чието 5-то издание ще се проведе в събота.

Какъв процент от всички тези милиони ще прибере корумпираният „кмето“ остава отворен въпрос, но както и при минали мултимилионни проекти, сме сигурни, че той ще вземе „каквото му се полага“ от изпълнители и подизпълнители, на които се възложат съответните проекти.

Най-големият проект, на стойност е 3.9 млн. лв., за „Техническа и биологическа рекултивация на старото градско сметище” чака одобрение и предстои разглеждане от ПУДООС. Сметището беше затворено през юли 2016 г.

Третият проект, който предстои да бъде одобрен от фонд „Земеделие”, е за 7 млн. лв. и е за реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в с. Караисен и гр. Бяла черква.

Оценен положително по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България е проектът по подмярката за превантивни действия за прочистване и укрепване на бреговете на реките Лом и Михалска. Партньор е Областна управа Калараш. През 2005 г., при големите наводнения, река Лом излезе от коритото си, заля дворове и събори къщи. Този проект е за 1.855 млн. лв. За Община Павликени са отделени 810,000 лв.

Ще се прави реконструкция на част от парка „Кирил Ракаров”  – ще бъде възстановено водното огледало, ще се построи лятно кафе и детски полигон за безопасност на движението. Този проект на Община Павликени е комбиниран с реконструкция на част от площада на гр. Бяла черква, където ще има частично озеленяване и фонтан, оформяне на пространството пред паметника на Бачо Киро.

Има готов проект и от Общината разчитат на ПУДООС за финансиране за подмяна водопроводната мрежа на Павликени. Това е вторият етап, първият, при който бяха подменени 23 км, е изпълнен. Стойността е 3.7 млн. лева. Остава само съгласуване с НИНКН, има готовност за разрешение за строеж и подаване в ПУДООС за искане за финансиране. Съгласуването с Института за недвижимо културно наследство е задължително, защото това е подземна инфраструктура, има археологически карти, а в някои от дворовете на Павликени има римски гробници.

С добри темпове се развива и икономиката в община Павликени. Действащите фирми постоянно разширяват базите си. До седмица-две ще бъде въведен официално в експлоатация новият цех в Бяла черква на фирма „Екзотика” за бланширани зеленчуци и замразени плодове. Сега се набират работници. В скоро време ще заработи също цех за замразени зеленчуци в бившия свинекомбинат (ДСО „Родопа”). И там набират персонал. Има раздвижване и в бившето млекопреработвателно предприятие „Сердика”. Базата ще става цех за метални заготовки и мобилен бетонен възел. Сега са на фаза събаряне на старите сгради.