Начало Новини Кухня Интересни факти за прошутото

Интересни факти за прошутото

1684

Удивително апетитен. Незабравим вкус. Ценителите му са пръснати из всяка точка на света. Ето няколко интересни факта за прекрасното прошуто.

Прошуто (prosciutto) е деликатес от италианската кухня, вид шунка от свински бут, маринован и зрял по специфичен начин. Една от тънкостите при приготвянето му се крие в употребата на сол и ароматни подправки.

В менютата на различни ресторанти или в магазините може да попаднете на два вида прошуто – „крудо“ (сурово прошуто) и „кото“ (варено прошуто). Най-известната и скъпа шунка може да се намери в централната и северната части на Италия – в градовете Парма и Сан Даниеле.

Приготвянето на прошутото е бавен и равномерен процес, който понякога може да продължи до две години. За направата му се отглеждат специална порода свине, като в околностите на Парма те се хранят с остатъците от производството на пармезан. Когато достигнат 10-месечна възраст и тегло 160 кг, те стават годни за клане, но само ако натрупаният слой мазнина е достатъчен, тъй като той е от съществено значение при сушенето на месото, а също и за запазване на неговата крехкост.

Първоначално задните бутове на свинете се почистват, натриват се със сол и се пресоват за период от около два месеца, за да се отнеме цялата кръв. След това се измиват от излишната сол и се поставят в тъмно и проветриво помещение при ниска температура, за да изсъхнат напълно.

След като месото се изсуши, се премества в помещения със стайна температура и се оставя да виси още около 18 месеца, за да узрее, след което е готово за консумация. Относително е времето, за което прошутото ще е напълно годно за употреба, тъй като всеки регион има различен климат и специфични начини на производство.

Някои от най-известните видове прошуто („Прошуто от Модена“ и „Прошуто Сан Даниеле“) са част от националното богатство на Италия, като на тези продукти е издадена марка за произход, която е юридически защитена в Италия и ЕС.

Прошутото може да бъде сервирано по десетки начини – в антипасти или предястия, прекрасна добавка е към свежи салати и паста, върху пици и сандвичи, увито около гризини с пармезан… За почитателите на по-нестандартните комбинации се предлага „в компанията“ на пъпеш. Абсолютната класика е прошуто с чаша вино и сирена.