Начало Новини Религия Празнуването на Йордановден в с. Върбовка

Празнуването на Йордановден в с. Върбовка

2091

„Кръстът е основен християнски и богослужебен символ.

Той е оръдието, с което Христос е спасил света. Той е жертвеникът, на който Христос е пренесъл самия Себе Си в жертва, за целия свят.

Преди всичко обаче — това е символ на Христос, Неговото разпятие и слава, и по този начин — символ на християнската вяра и Църквата.”

Живеем в един свят, който има за свой идеал самолюбието; в свят, в който няма морал и в който най-важното е да задоволяваш своите страсти, да живееш удобно и егоистично, а не с жертва и любов; свят, в който невежи и неориентирани в символиката люде извършват унизителни и подронващи авторитета на институциите действия и ритуали, без да си дават сметка, че с тези свои постъпки омаловажават значението на свети Християнски символи, гаврейки се с тях, и с Християнството като религия, както и с Българската Православна Църква, като нейн пазител в България.

Такъв е случаят с празнуването на Йордановден в с. Върбовка, Павликенска община, където по инициатива на кмета Антон Антонов, за поредна година Християнският кръст се ЦОПВА в кофа с вода, от където се изважда от невръстни момчета и се развява демонстративно, като някакво мъжкарско постижение, противно на всякакви църковни канони и традиции, свързани с празника.

Тази гавра с един от най-светите християнски символи – Кръста и това опорочаване на Богоявленската и Йордановденска традиция трябва да се спрат. Кой обаче да го направи? Мисля, че на първо място това е Българската Православна Църква, посредством своите духовни представители и не на последно място от всички нас, хората. Недопустими са както подобни действия и грозни ритуали, така и нашето овчедушно мълчание. От всички нас зависи, дали ще запазим своята идентичност като нация и народ с хилядолетна история и вековни Християнски традиции.