Начало Новини Здраве Кампания за измерване на кръвната захар

Кампания за измерване на кръвната захар

1207

Кампания за измерване нивата на кръвната захар започна Община Павликени в населените места.

Общо 600 души ще могат да измерят безплатно кръвната си захар. Кампанията започва от днес. Тестлентичките и убождащите устройства са осигурени безплатно от Община Павликени. Достъп до изследването ще имат и тези жители от населените места, които не са здравно осигурени, които са на социални помощи или са от уязвимите групи.

Медицинските специалисти посетиха тази сутрин пенсионерските клубове в селата Батак, Сломер, Караисен, Патреш, Горна Липница, Долна Липница, Росица и Вишовград и град Бяла черква.

На 14 април кампанията продължава в селата Димча, Върбовка, Недан, Бутово, Стамболово, Михалци, Мусина, Дъскот, Лесичери, Паскалевец. Тестовете започват в периода 9:00 – 9:30 ч. в пенсионерските клубове в съответните населени места.

На 15 април от 9:00 ч. са изследванията в Павликени. Те ще се проведат в лекционната зала на НЧ „Братство-1884“. Гражданите ще имат достъп и до допълнителни измервания срещу заплащане -скрининг на нивата на холестерол срещу символично заплащане от 4лв. и скрининг на щитовидната жлеза с цена 10лв.

Ендокринологът от ВМА-София д-р Красимир Хаджилазов и Таня Ангелова, представител на България на „Балмед“, ще се срещнат с граждани от 15:00 ч. на 15 април (петък), за да предоставят повече информация по проблема.