Начало Новини Политика Бойко Борисов: Категорично сме „ЗА“ плоския данък

Бойко Борисов: Категорично сме „ЗА“ плоския данък

1313

Категорично сме „ЗА“ плоския данък, всяко пипане на данъците ще увеличи сивия сектор. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Европейски форум „Предприемачество за растеж“, който се проведе в София. По отношение на борбата с контрабандата, той заяви, че съвместната дейност между службите, приходните агенции и прокуратурата трябва да продължи. По думите му, това генерира ресурс в бюджета, но прави и конкурентоспособни компаниите, работещи в България. Във връзка с образованието Борисов коментира, че подготовката на кадрите пряко кореспондира с конкурентната работна ръка. Според него не само в София, но и в останалите градове трябва да се правят инвестиции. „Според мен, реализираното до момента допринесе изключително много за развитието на предприемачеството и за насърчаването на бизнеса в страната“, каза Бойко Борисов и даде за пример индустриалната зона в Пловдив, където има инвестиции за над 1 милиард.

От първия ден ще обърнем бюрокрацията и администрацията да работи за хората и за бизнеса, заяви Борисов пред присъстващите на форума. „Вече имаме закони, имаме агенция за електронно управление, имаме знанията как да стане. В много от министерствата дори е направено“, допълни той.

Той обясни, че за ГЕРБ основен приоритет е образованието, за да може всеки български гражданин да бъде грамотен и да може да си намери работа. „След години ще благодариш на тези, които са те принуждавали да учиш“, каза той и посочи, че държавата трябва да приложи всички форми на принуда в проблемните сектори. Бойко Борисов обърна внимание и на фалшивите инвалидни пенсии и отбеляза, че има много да се направи по тази тема. Според него звената, които са направени за борба с контрабандата, могат да бъдат приложени и там.

Според лидера на ГЕРБ всичко, което е направено от партията като инвестиция в развитието на София, е трябвало да бъде направено много отдавна. „Това, което направихме, вече работи. Новите пътища и метрото, в което пътуват хората, имат значение и за бизнеса. Защо са правели само комплекси през годините другите, без никаква инфраструктура, ами тези естакади на Лъвов мост, Семинарията, Телевизионната кула, „Черни връх“… Нека направим анкета дали е важно за бизнеса. И заводът за битовите отпадъци в София, важен ли е за екологията? Помните ли, когато мечтаехме за когенерация в тецовете, а сега е факт. И сега трябва да се оправдаваме за това, което сме направили и искат от нас да спорим за неща, които са безспорни. Не бива да пропускаме пречиствателните станции в София – какъв беше язовир Искър, река Искър, Кремиковци, какво беше за София, понеже отчитаме че чистотата на въздуха не е добра, а това е защото години наред е било безобразно, всичко това е отложено в почвата и водата. И сега ми отчитат на 49-ия конгрес какво е направено, а ГЕРБ е на 10 години, ако бяхме на 130 и ние щяхме да имаме само една неподдържана чиния на Бузлуджа“, категоричен бе Бойко Борисов. Той обясни, че по времето на управлението си ГЕРБ е заложила приоритетно на изпълнение на задачите, които пряко касаят живота и здравето на хората. На тези мерки, които могат да донесат до увеличаване на приходите в бюджета.

Борисов коментира, че ГЕРБ явно е една много скучна и прогнозируема партия, защото не поема ангажименти, които не може да изпълни. „Ние не лъжем и не обещаваме повече от това, за което знаем, че имаме хората и възможността да го направим. Искаме българина да е щастлив, с пълни джобове,  да се увеличат безкрайно доходите и пенсиите, но това е постижимо, ако държавата е спокойна, стабилна и прогнозируема за европейските ни партньори. Трябва да харчим толкова, колкото изкарваме. Ръстът на икономиката  е разковничето към увеличаването на доходите. Обратното винаги води до фалит, или до тежки реформи – режат се пари, дадени по начин, по който не отговаря на възможностите“, каза председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов изрази надежда че инстинкта на хората ще проработи и те няма да се поддадат на внушенията и манипулациите. Той изтъкна, че по данни на „Евростат“ само за един месец вече има спад в ръста на икономиката на страната.

По отношение на отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов, Борисов коментира: „Пилот в държавата явно няма, кой предложи смяната на главния секретар на МВР? Не ме интересува името и субекта, кой е най-висшата професионална фигура на МВР. Но да се объркат всичките за пореден път кой го сменя, какви са мотивите, но само преди една седмица казват, че няма такова нещо. Кой предложи смяната ? Кой? Интересува ме кой модел“, коментира Бойко Борисов. По думите му, Огнян Герджиков е питал какво общо има с уволнението на Костов, но се е оказало, че му се е обаждал да го сменя. Според председателя на ГЕРБ всичко това притеснява бизнеса и предприемачите. „Щом така се объркват, може би ще правят „Костинброд“2.  Ние сме на пост, ако имате нужда от нас и нашите възможности – сме на разположение, ако не – ваша воля“, каза още Борисов.

Бившият министър на финансите в кабинета „Борисов 2“ и водач на листата на партията в 24-ти МИР София и в 20-ти МИР Силистра Владислав Горанов заяви, че темата с неравенството не може да се реши през данъците. „Можем да надградим това, което постигнахме досега с насърчаването на образованието и осигуряване на квалифицирана работна ръка. Това е проблем на цяла Европа, който в следващите години ще ескалира по един безпощаден начин“, коментира Горанов. По думите на бившия финансов министър основният проблем на предприемачеството в България са регулациите и достъпа до финансиране. „За достъпа до финансиране, смятам, че сме в изключително комфортна позиция“, допълни Владислав Горанов и обърна внимание, че растежът, постигнат в последните 2 години е доста по-качествен. Горанов посочи, че фините настройки, които трябва да се правят в държавното управление са предизвикателство. „Тепърва има възможност за ръст на кредитирането, тепърва има възможност за продължаващ ръст на инвестициите“, допълни той.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов“ 2, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и водач на листата на партията в 23-ти МИР София  Томислав Дончев коментира от своя страна, че благосъстояние не се постига чрез преразпределение. Той поясни, че проблемът не е, когато има направени обществени поръчки, а когато няма. По думите му, обществена поръчка се е превърнало в мръсна дума и същото се отнася и за думата „концесия“. Дончев изрази притеснението си относно връщането на стари икономически доктрини. Според бившия вицепремиер сериозни партии до днес коментират, че ЕС ни трови със субсидии и че европейските закони са лоши, европейското законодателство е колониално. По думите на Томислав Дончев това е недопустимо и вредно за страната ни.

„Ще използваме 1 % от средствата по ОП „Конкурентоспособност“, за да се стимулира капиталовият пазар“, каза Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в 43-ото Народно събрание и водач на листата на ГЕРБ в 29–ти МИР Хасково. „Имаме една конкретна идея, която според мен след няколко години отново ще бъде донякъде мултиплицирана“, каза Добрев. По думите му, европейските средства за подкрепа на бизнеса ще намаляват след 2020 г. „Факт е, че ние трябва да изградим икономика, която да не зависи до толкова голяма степен от европейските средства“, посочи Добрев и коментира, че много български фирми са повишили зависимостта си да кандидатстват за безвъзмездно финансиране. „Ние трябва да мислим още от сега с какво, по какъв начин ще заместим или ще мултиплицираме тези европейски средства след 2020 г. Затова аз ще започна с третия приоритет в нашата програма в сектор икономика. Той е най-общо за развитието на капиталовия пазар, включва изпълнението на мерките на всички 14 мерки от стратегията за развитие на капиталовия пазар“, допълни Делян Добрев.