Начало Новини Политика Кметове на села се оплакаха на Станислава Стоянова от оскъдни бюджети

Кметове на села се оплакаха на Станислава Стоянова от оскъдни бюджети

1571

Поредни изнесени приемни за граждани проведе народният представител от ГЕРБ – Велико Търново Станислава Стоянова. Тя разговаря с десетки жители на павликенските села Михалци и Караисен.

В срещите участваха и общинските съветници от ГЕРБ в Павликени Мирослав Маринов и Венцислав Георгиев. „Този съвместен формат на приемните дни, които провеждам, вече се превърна в традиция и това се налага заради естеството на въпросите, които задават хората. Освен, че някои от тях са от личен и битов характер, голяма част от въпросите, с които граждани идват на приемните, са от компетенцията на местната власт и не веднъж се е случвало проблеми да бъдат разрешавани още на момента. Затова и на приемните в Михалци и Караисен присъстваха, както общински съветници, така и кметовете на двете села – Петко Петков и Стефан Николов”, коментира народният представител Станислава Стоянова.

Пред нея, в Михалци се оплакаха най-вече от недостиг на средства в бюджета на селото. Кметът Петко Петков също подкрепи думите на местните жители, като представи данни за тазгодишния бюджет на кметството, от които стана видно, че средствата покриват основно задължителните разходи. Петко Петков сподели, че вече шеста година безуспешно опитва да получи от общинската управа 12,000 лв. за ремонт и доизграждане на частта от гробищния парк, в която се извършват ритуалите при погребения.

В Михалци се оплакаха и от силно обраслите затревени площи по главната улица на селото, за които кметът сподели, че поради ограничения бюджет разполага само с един служител и е невъзможно той да се справя сам с окосяването на толкова големи площи. Наред с проблемите от личен характер, местните жители дискутираха активно с народния представител въпроси в сферата на средното образование, като изразиха одобрение за предприетите мерки по връщане обратно в клас на отпадналите от училище деца. „Това, че днес инвестираме в образование, ще се възвърне на обществото много скоро“, коментира народният представител Стоянова, която е член на парламентарната Комисия по образование и наука.

В Караисен най-големият проблем в момента се оказа липсата на вода в каналите и съоръженията за напояване. Няколко големи зеленчукопроизводители дойдоха да потърсят съдействие по въпроса, който касае и домакинства в цялото село. Станислава Стоянова пое ангажимент да се запознае подробно с причините и възможностите за разрешаване на проблема и в най-кратък срок да върне отговор на хората в Караисен.

На срещата с народния представител и общинските съветници дойдоха и представители на ръководството на ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа” село Караисен, за да изразят лично своята и на гражданите благодарност за това, че миналата година местното училище бе спасено от закриване, каквото предвиждаше Община Павликени в лицето на финансово корумпирания, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов и неговата ялова администрация в лицето на кухата, но амбициозна до смърт лейка, началника на отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Павликени Катя Димитрова. Точно преди година те изложиха този проблем в приемна на депутата Стоянова, като за разрешаването му незабавно бяха положени необходимите усилия. Представителите на учебното заведение се обърнаха към Станислава Стоянова с думите: „Благодарим на Вас, на министър Вълчев и на г-н Цветан Цветанов, че подкрепихте нас, училището, децата които учат в него и стотиците жители на селото, които бяха събрали подписка в негова защита”.

Подобно на жителите на Михалци, хората в Караисен изразиха възмущение от оскъдния бюджет на селото. „Селото е голямо, средствата са малко. Даже вече не искаме нищо от кмета, защото знаем, че все няма пари. Защо парите, които земеделците плащат на общината като наем за полските пътища остават в общинската хазна, а не се връщат в селата?”, попитаха местни жители. Общинските съветници Мирослав Маринов и Венцислав Георгиев разясниха, че от години се борят за по-големи бюджети на населените места в общината. Лично Мирослав Маринов бе подел кампания 70% от средствата, плащани като наем за полските пътища в землищата на селата да се връщат в бюджетите им. За съжаление обаче, тези инициативи не срещат подкрепа от червеното мнозинство в Общински съвет – Павликени.

Ремонтът на пътя Павликени – Караисен бе друга тема, коментирана от жителите на селото, които изразиха благодарност към Станислава Стоянова и правителството на премиера Бойко Борисов. „Точно преди година, въпросът за ремонта на пътя ми беше поставен от кмета на Караисен в рамките на приемна, която тогава организирах в Павликени. От тогава няколко пъти сме разговаряли с министър Нанков относно този път. АПИ осигури средства и през изминалата година ремонтът започна. Пътувайки насам имах възможността да се уверя лично, че най-критичните участъци са ремонтирани и че в момента се работи по останалата част от пътя. А в среща през изминалата седмица с министър Николай Нанков получих уверение, че до края на годината ремонтът на отсечката Павликени – Караисен ще бъде приключен”, заяви Станислава Стоянова.

Народният представител Стоянова, която е член и на постоянната Комисия по земеделие и храни към НС, и общинските съветници получиха покана, след края на приемната за граждани да посетят „емблемата” на село Караисен – винарската изба. Там лично управителят на кооперацията ги запозна с основните процеси при производството на вино. В близкото минало лозарството е било основен поминък на много хора в региона, и днес все още е такова за някои местни жители, благодарение на винарската изба.