Начало Новини Инфраструктура Кон с гребло рине сняг в Павликени

Кон с гребло рине сняг в Павликени

1817
Почистват парка Линкълн в Чикаго с коне, 1903 г.
Почистват парка Линкълн в Чикаго с коне, 1903 г.

Община Павликени, от 2012 насам наема кон, който със специално пригодено дървено гребло рине снега по алеите в парковете и площада.

Кметството е сключило граждански договор със стопанина на четириногото, което бива ползвано при образуване на снежна покривка. Греблото е изработено в общинската фирма „Благоустройство и комунална дейност“, а нестандартният метод се прилага, за да не се повредят плочите от настилката по ремонтирания площад и парковите зони.

Наскоро греблото даже е било подновено с ново за по-голямо удобство на животното. Независимо, че ползва и методи за почистване от миналия век, местното кметство инвестира и в съвременна техника. То вече е взело и роторна машина, с която също ще се чисти снега. Общинското предприятие „Благоустройство и комунална дейност“ е натоварено със зимното почистване, като за разлика от други общини, тук практиката е да се разчита на собствен ресурс, а не да се плаща на външни изпълнители.

С вол, с кон или с кобила, въпреки, че площадът е разринат от снега, за съжаление основната цел не е постигната – той е сериозно заледен и остава труден и опасен за преминаване от млади и стари.