Начало Новини Политика Лекарите искат субсидия от 30 млн. лв., пари за надлимитната дейност...

Лекарите искат субсидия от 30 млн. лв., пари за надлимитната дейност и по-скъпи пътеки

1138

Лекари и медицински сестри от общинските болници в Горна Оряховица, Павликени и Свищов излизат на символичен протест от 12:00 до 13:00 часа пред лечебните заведения на 15 януари 2018 г. С това те подкрепят решението на управителния съвет на Сдружението на общинските болници в страната, което отприщи недоволството на малките лечебни заведения, закъсали финансово.

Болниците искат общо 30 млн. лв. целева субсидия от здравното министерство, за да се подпомогне и стабилизира общинското здравеопазване.

Д-р Иван Иванов, управител на болницата в Горна Оряховица, отбеляза, че три са исканията на болниците към държавата. Първото е тя да осигури въпросната субсидия от 30 млн. лв., тъй като стационарите са натрупали дългове и кредиторите ги притискат. Второто искане е да бъде изплатена надлимитната дейност, натрупана във всяка болница. Ние сме направили повече разходи от определените да лекуваме болните, а здравната каса не ни плаща за тази дейност, коментира д-р Иванов. Той добави, че в тази връзка РЗОК дължи на болницата около 120,000 – 130,000 лв. Управителят обаче уточни, че разковничето за всички болници е да бъдат актуализирани цените на клиничните пътеки, и то най-вече за заболявания, свързани с ежедневната патология.

Д-р Иванов отбеляза също, че лечебните заведения са притиснати и от увеличаването на минималната работна заплата, която от 2018 г. става 510 лв. А това решение на Министерския съвет ние не може да не изпълним, допълни той.

В протеста на 15 януари ще се включи и общинската болница в Павликени. Управителката д-р Ренета Кръстева заяви, че разчита на разумни решения от срещата между болниците и здравното министерство, която ще се проведе на 19 януари. Освен тези три искания медиците ще предложат и промяна на стандартите за лечение при някоя. Има заболявания, при терапията на които не са необходими по трима лекари, а по-малко. По този начин ще се намалят разходите. Според д-р Кръстева най-важно е да бъдат актуализирани цените на клиничните пътеки. Защото отпускането на целева субсидия е временна мярка и парите няма да покрият всички задължения.

С 450,000 лв. задължения посрещна 2018 г. и Свищовската болница. Според ръководството ѝ, ако държавата не помогне на малките болници, те ще затворят. В тази връзка Община Свищов прави всичко възможно, за да помага на лечебното заведение, като отпуска безвъзмездни субсидии. Но тези “кръпки” едва ли ще подобрят финансовото състояние на болницата. В момента в стационара се надига недоволство от намалените и дори частично неизплатени заплати. Лекари заплашват, че ще напуснат и по проблема вероятно ще бъде свикана извънредна общинска сесия.

Можем да дадем 6 млн. лв. на общинските болници в отдалечени райони, отсече във вторник здравният министър Кирил Ананиев по повод на предстоящите протести на лекарите. Но това ще стане, ако закъсалите стационари се преструктурират. Някои от тях могат да станат ДКЦ и да се възползват от правото си да разкрият от 10 до 20 стационарни легла, даде пример министърът.