Начало Новини История Международна група доброволци разкопава двухилядолетна история по българските земи

Международна група доброволци разкопава двухилядолетна история по българските земи

2142

Шестима доброволци от Италия, Франция, Великобритания и САЩ започнаха в началото на седмицата участието си в археологическите проучвания на Античния керамичен център край Павликени.

Те са с различни професии и занимания. Валентина Сабуко от Италия е студентка по културно наследство, Уил Коутън и Рийд Мийдор от САЩ работят онлайн, Офели Плар от Франция е IT специалист, а Остин Уилямс от Великобритания е студент по маркетинг. Само Кати Либи от САЩ, която работи във Великобритания, е археолог. Тя е единствената, която има опит. Останалите доброволци никога не са участвали в археологически разкопки. И шестимата са за първи път в България. Те ще прекарат в Античния керамичен център една седмица, като ще нощуват в археологическата база и всеки един доброволец ще представи кулинарни специалитети от традиционна за страна си кухня. Историческият музей в Павликени предоставя на международната група доброволци уникалната възможност да участват в действителни археологически проучвания на обект на близо две хилядолетия, да почистят римска керамика, открита по време на разкопките, както и да вземат участие в документирането на откритите структури под ръководството на археолога на музея Калин Чакъров.

Античният керамичен център е целогодишно отворен музей на открито, в който посетителите се запознават с керамичното производство на римляните през II – III век по нашите земи. Римската вила рустика, около която е обособен обектът, е била е един от най-значителните центрове за производство на керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия. На територията на керамичния център са открити и проучени над 50 пещи за керамика. Археологическата база, в която нощува международната експедиция, е изградена с парчета от римски тухли и керемиди, намерени на обекта, и базалт от близкия вулкан Чатал тепе. В музейната сграда са представени археологически находки, открити при проучванията. До музея е изградена и част за експериментална археология с басейни за пречистване на глина, грънчарска работилница и пещи за изпичане на керамика, направени по модел на оригиналите, открити по време на разкопките. За втора поредна година проучванията на Античния керамичен център се правят с доброволци. Той е един от многото археологически обекти, за които държавата не отпуска средства. Интерес от страна на доброволците обаче не липсва, до момента над 20 души са взели участие в разкопките. Хора от различни градове, с различен начин на живот и различни професионални интереси, свързани чрез любовта си към историята, работят абсолютно безвъзмездно за разкриването, проучването и популяризирането на двухилядолетната история на Античния керамичен център. Сградата, която проучват, датира от първата половина на III век сл. Хр. и в нея са живяли работници на римската вила. Тази година е установен цялостният план на сградата. Открити са и две огнища, които свидетелстват, че помещението е жилищно. То представлява квадратна къща с двускатен керемиден покрив. Пред входа има покрит навес, под който е разположено и едното огнище. Сградата е едноетажна, със стени от камък в основата и дървено-глинена конструкция нагоре. Просъществувала е до първите десетилетия на III век, когато е била изоставена, заради заплаха от варварски нашествия, но не е опожарена, а се е разрушила от само себе си.

Археологическите проучвания тази година ще завършат до 31 август и краят на разкопките ще бъде отпразнуван по римски образец с всенародни тържества. На 2 септември на Античния керамичен център ще се проведе фестивал на античните римски занаяти Terra Antiqua Balcanica, където посетителите ще имат възможност не само да видят, а да преживеят един ден, изцяло посветен на римските традиции. Ще могат да усъвършенстват стрелбата с лък, сами да направят керамичен съд, да похапнат римски ястия, да наблюдават римския процес, мода и търговия, и да се включат в безплатната беседа из обекта.

Входът е свободен.