Начало Новини Криминална хроника Над 40 каруци с незаконни дърва за огрев задържаха горски служители

Над 40 каруци с незаконни дърва за огрев задържаха горски служители

1289
дърва
дърва

Над 40 каруци с незаконни дърва за огрев са задържали горски инспектори от началото на тази година, съобщи инж. Николай Николов, шеф на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново. Каруците са конфискувани, а заедно с тях и осем моторни триона. В някои общини има глад за дърва и кражбите през есента и зимата се активизират. Сече се основно цер, благун, дъб и габър, посочи инж. Николов.

Само преди дни мащабна акция с горски служители и полиция направи проверка на 13 къщи в селата Димча и Върбовка. В осем от тях бяха намерени над 30 куб. м. немаркирани дърва за огрев и без превозен билет. Дървесината е иззета, като за нарушенията са съставени 12 акта. Същия ден горските инспектори са засекли и незаконна сеч в частна горска територия в района на Севлиево. Задържани са моторен трион и над 4 куб. м. иглолистни трупи. Миналата седмица конфискувахме и два буса с крадени дърва за огрев в Павликени и Севлиево, допълни шефът на РДГ. Той припомни, че подобна мащабна акция като тази в Димча и Върбовка е проведена в Бутово, където са проверени шест къщи.

От началото на тази година инспектори от Регионалната дирекция са съставили над 400 акта за нарушения в горите. 108 от тях са само в района на Павликени. Иззети са общо 71 куб.м дървесина, като има заведени 14 преписки до прокуратурата за наказателно преследване.

Конфискуваните каруци от нарушителите после те се продават на търг, обясни инж. Николов. Цената им стига най-много до 70-80 лв. На търга се явяват подставени лица, купуват каруците и после го препродават на същите нарушители. Така кръгът се завърта и една каруца може да бъде продавана на търг много пъти, каза шефът на РДГ.