Начало Новини Криминална хроника Незаконната сеч в павликенско процъфтява, горските ни чули ни видяли

Незаконната сеч в павликенско процъфтява, горските ни чули ни видяли

1436

От няколко години в землището на село Димча, незаконният добив на дървесина процъфтява. Дървосекачите са предимно от съседното село Върбовка, но има и местни от село Димча.

Многобройните сигнали до съответните служби не дават никакъв резултат. Дървосекачите стават все по-нагли, а набезите все по-мащабни. Отсечени са десетки декари гора, сече се и в поясите около земеделските земи, край пътищата, около стадиона и къде ли не.

Голяма част от собствениците на гори не са в състояние да ги пазят, а някои дори не знаят, че горите им са орязани. Тези, които имат възможност да наглеждат имотите си много пъти се натъкват на дървосекачи, в резултат на което се стига до скандали и физически сблъсъци.

От няколко месеца положението е нетърпимо. В гората пристигат наведнъж по 6-7 каруци с 12-13 души и започва поголовна сеч. За пореден път подадените на 112 сигнали останаха нечути и съответно без последствия.

Тогава, като собственик на горски имот в местност „Шумака“ и потърпевша реших да потърся съдействие от най-високо ниво. Звъннах по телефона на Директора на Дирекция „Опазване на горите“ към ИАГ г-н Пиронков. Той дори не ме изслуша. Наруга ме грубо за това, че го безспокоя, и каза: „Аз какво да направя, да дойда да ви пазя горите ли? Звънете на 112!“. А аз точно това исках да му обясня, че вече съм го направила, но няма резултат.

Бих го попитала същия този господин знае ли какво означава наименованието на Дирекцията, която оглавява „Опазване на горите“ и как го тълкува?

След този неприятен разговор изпратих сигнала по електронната поща до Директора на ДИГ гр. София г-н Григор Гогов и до канцеларията на Премиера Бойко Борисов.

Обясних накратко какво се случва в нашите гори и че има реална предпоставка да се стигне до кръвопролитие и помолих представителите на двете институции, ако решат все пак да реагират, да търсят само мен, за да съдействам да се спре незаконната сеч, но и да се заловят на място извършителите и техните тартори. Изрично подчертах, че не бива да се уведомява РДГ – ВеликоТърново, защото нямам доверие на шефа Николай Николов и се съмнявам, че всичко ще бъде заметено под килима. Нищо такова не се случи.

Точно инспекторите на РДГ – ВеликоТърново бяха уведомени. Тъй като предположих, че ще се случи нещо такова, предварително поръчах горния телевизионен репортаж, от който е видно, че дългогодишна незаконна сеч в една и съща местност, лесно достъпна при това, не е констатирана от горските служители.

И този път съм скептично настроена, защото въпреки че от днес, 11.08.2018 г., селата Димча Върбовка и Бутово са пълни с горска стража, нищо по-различно няма да се случи.

Докато горските са тук, няма да се сече. Никой няма да бъде наказан за тази престъпна небрежност до сега, в резултат на която са унищожени хиляди многогодишни дървета от вида цер, габър и акация.

След няколко дни когато горските си тръгнат, сечта отново ще продължи и ние – собствениците на гори пак ще заприличаме на шумкари.

Дано съм лош пророк и нещото, което ще се случи да е по- различно и по-добро. Докато не видя – не вярвам и имам основание.

Ако обаче позная, какво правим? Кой ще ни помогне и защити? Чудя се обаче, защо се плащат заплати на такива служители и защо изобщо съществуват такива държавни институции. Да вземат да ги закрият, че да се реализира икономия за държавата. То и с тях и без тях все тая – българската гора пада и прогресивно намалява, въпреки че в едно свое изказване пред „24 часа“ шефът на ИАГ Григор Гогов твърди обратното. Нали се сещате защо не му вярвам?

Очаквам заинтересованите от проблема хора и служби да организират обществено обсъждане по тези въпроси, защото ние обикновените граждани имаме доста добри идеи, които искаме да споделим и обсъдим. В противен случай да не се чудят, защо между граждани и управляващи пропастта расте.

А г-н Борисов дано намери време да почисти, че много некачествени кадри има из държавните учреждения и ще му обърнат колата.