Начало Новини Криминална хроника Немска пирамида завлече с хиляди общините в Павликени и Свищов

Немска пирамида завлече с хиляди общините в Павликени и Свищов

1822

Немска пирамида дължи хиляди левове за наем на общински земи в Свищов и Павликени.

Големият длъжник е компанията “Лигнум Холдинг”, която преди няколко години сключи договори за стопанисване на над 1,700 дка, залесени с ценни дървесни видове, в землищата на двете общини. Идеята била дървесината да бъде използвана за направата на музикални инструменти, луксозни мебели и яхти, като немският инвеститор обещава висока наемна цена от 25-26 лв. на декар за пустеещите пасища и мери, както и разкриване на нови работни места. След подписването на договорите компанията залесява отдадените ѝ площи, а след това мистериозно изчезва, без да плати дължимия наем.

“Лигнум холдинг” е представлявана от Андреас Михаел Йоханес Нобис и Петер Александер Нобис, а името на дружеството нашумя след разследване на немския вестник “Зюддойче Цайтунг”. Според изданието компанията всъщност е финансова пирамида, погълнала спестяванията на 3,500 германци с обещания за високи и сигурни доходи.

Идеята на инвестиционния посредник изглеждала проста – вложителят купувал качествена дървесина основно в плантации от бързорастящи дървесни видове в България на пазарни цени, а след години, когато дървесината стане годна за търговия, “Лигнум” трябвало да я пласира на пазара с печалба, а вложителите да получат обещаната висока лихва за инвестицията си. Но очакванията за бърза печалба на хиляди германци останали излъгани, а след обществения натиск през април 2016 г. фирмата обявява фалит. Така освен големите задължения към българските общини, на практика остават да пустеят и стотици декари с ценни дървета.

Договорите между Община Свищов и компанията “Лигнум” са сключени през 2011 г. Инвеститорът получава около 880 дка пустеещи земи само в землището на село Хаджидимитрово и около 400 дка в Алеково, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Договорите са за 25 г., а арендната цена е в размер на 25 лв. за декар за първата година, а за всяка следваща се определя с решение на Общинския съвет. Инвестиционното предложение е повече от изгодно, тъй като само за първата година Общината е трябвало да получи 32,000 лв. Заради неспазване на условията по договора и натрупаните дългове общината вече е прекратила договора си с “Лигнум Холдинг”, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев, но отказа да уточни размера на задълженията.

Подобна е ситуацията и в павликенското село Сломер, където компанията залесява 440 декара с бяла акация, черница, череша и черен орех. Изборът на тези дървесни видове не е случаен, тъй като растат изключително бързо и имат сходни качества с тропическата тикова дървесина, смятана за най-скъпата в света. Култивираната бяла акация, позната и като “мачтова рабиния”, се отличава с твърдост, водоустойчивост и естествена красота като всички тези характеристики позволяват приложението ѝ в производството на мебели, подови настилки, парапети и облицовки.

Обещанието на немския инвеститор отново е същото – облагородяване на пустеещите пасища и висока наемна цена от 26 лв. на декар вместо по 8 лв., каквато е пазарната стойност. Сключеният договор също е за 25 г., а на работа са наети петима души от селото. Преди 2 г. обаче служителите са освободени и отиват на борсата, а фирмата инвеститор по добре познатата схема изоставя засадените площи. Остават и задълженията ѝ към Община Павликени, като само за една година наемът на отдадените декари е над 11,000 лв.

“Всички бяхме обнадеждени, че нещо хубаво се случва в селото, но за съжаление оттогава няма развитие и нещата са в застой. Дърветата си растат, но фирмата ги изостави. Пращахме писма до офиса ѝ в Русе, но и досега няма отговор от тяхна страна. Наскоро идваха да видят плантацията двама поляци, но какво ще се случи оттук насетне с насажденията нямам представа”, разказа кметът на Сломер Бонка Петрова.
Оказва се, че в подобна ситуация са и други общини в страната, отдали под наем земи на немската компания. М.г. русенската община Завет дори осъди компанията за близо 10,000 лв., но вероятността общините да си получат парите на практика е много малка, смятат местните управници.