Начало Новини Образование Нов КДТ за учителите в община Павликени

Нов КДТ за учителите в община Павликени

1842
Павликени

Допълнително възнаграждение от 20 лв. към заплатата ще получават учителите в детските градини, които работят с деца със специални образователни потребности. Това е заложено в новия Колективен трудов договор в сферата на народната просвета в община Павликени, който беше подписан преди дни.

Своите подписи под документа сложиха кметът инж. Емануил Манолов, председателят на работодателската организация СРСНПБ Шенай Нуриев и председателят на Общинския координационен съвет на СБУ Нели Славчева.

Документът има своето действие в детските градини, училищата и извънучилищните звена в системата на народната просвета на територията на общината.

Във връзка с измененията в отрасловя КТД, които бяха въведени в края на април 2014 г., беше инициирано обсъждане в община Павликени за желанието на работещите в сектор „Образование“. Исканията на синдикатите бяха удовлетворени и са залегнали в договора в по-голямата си степен. В КТД бяха договорени някои по-добри условия, които се отнасят за всички учебни заведения на територията на община Павликени, независимо дали са общински или държавни.
Увеличени са минималните размери за лична квалификация. За първа ПКСсредствата вече са 80лв, за втора ПКС – 60 лв., за трета ПКС – 40 лв., за четвърта ПКС – 25 лв. и за пета ПКС – 15 лв.

Общината и работодателите ще изплащат транспортните разноски на пътуващите учители, членове на синдикатите или присъединили се в рамер на не по-малко от 85 на сто от стойността на абонаментните карти или билетите.

Прието е и старши учителите с образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“ да получават 95% от заплатата за длъжността „старши учител“.

За работно облекло учителите ще получават 350 лв., а помощният персонал – 250 лв.

„Нашият колективен трудов договор има за цел да отрази и специфичните проблеми на общинското образование, стъпвайки на националния КТД и нормативната уредба в системата на народната просвета“, уточни началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Катя Димитрова. Тя поясни, че продължителността на договора е две години.