Начало Новини Култура „Нощта на музеите” в Бяла черква

„Нощта на музеите” в Бяла черква

2552

В навечерието на Международния ден на музеите 18 май 2015 Исторически музей – Бяла черква се включи за осми пореден път в европейската инициатива „Нощ на музеите”, която се провежда за 11-та поредна година в България. За пръв път Нощта на музеите се състои по инициатива на френското Министерство на културата през 2005 г. и за няколко години широко се популяризира.

На 16 май т.г. в Бяла черква беше обявен вход свободен за всичките 5 музейни експозиции. Празничният ден започна още сутринта с пристигането на участниците в похода „По стъпките на четата на поп Харитон и Бачо Киро”. Традиционният поход води началото си от 1935 г. и е организиран от Туристическо Дружество „Бачо Киро” – гр. Дряново. Дългогодишен ръководител на похода е Милко Илиев, а тази година в него участваха ученици, младежи и граждани от СОУ „Максим Райкович” – Дряново, ПГЕ „Александър Степанович Попов” – В. Търново, ПМГ „Васил Друмев” – В. Търново, ЕГ „Д-р Асен Златаров” – В. Търново, Туристически клуб „Незабравка” – В. Търново, ТД „Никола Симов” – Търговище, ТД „Узана” – Габрово и сдружение „МОГА” – гр. Дряново.

Походниците посетиха Историческия музей в Бяла черква и с интерес изслушаха тематична беседа за Бачо Киро и Априлското въстание в Търновски революционен окръг. Началото на похода беше обявено на площад „11 май”, където участниците бяха приветствани и се отправиха към Дряновския манастир.

В Природонаучния музей на вниманието на посетителите бяха предоставени три изложби: документалната изложба на ТДДА –В. Търново „Марко Вачков”, изложба на Исторически музей –Бяла черква „Пчеларство и пчеларски традиции в Бяла черква” и Фотоизложба на Фондация „Джендър проект в България“ на тема „Успели жени в селските райони на България”.

В 18:30 ч. в Къща-музей „Цанко Церковски” започна Нощ в музея, която продължи до полунощ. Учениците от ОУ „Бачо Киро” Михаела Якимова и Даниел Георгиев влязоха в ролятя на „Уредник за 1 час”, като приветстваха гостите с „Добре дошли”, представиха експозицията и разказаха за юбилея на Церковски, честван в Бяла черква в началото на миналия век. Посетителите разгледаха документалната изложба с оригинали от фонда на музея „Спомен за един литературен юбилей от 1921”. Гости на проявата бяха артистите от театър при НЧ „Бачо Киро-1869”. Пред събралата се публика ученици от клуба по художествено слово и драматизации с ръководител Милена Николаева изиграха драматизация по приказката „Сливи за смет”.

Нощта в музея продължи с литературни четения на стихове и спомени на Цанко Церковски.

Анастасия Георгиева
Директор на Исторически музей – Бяла черква
Председател на НЧ „Бачо Киро–1869”