Начало Новини Околна среда Община Павликени спечели награда „Екообщина“… На кое отгоре?

Община Павликени спечели награда „Екообщина“… На кое отгоре?

1211

Преди всички да изпаднем дружно в телешки възторг от кухите номинации, награди и т.н., които Общината незнайно как жъне, нека ви припомним реалността… в случай, че на някого обягва тук, тук, тук и тук.

 

 

За втори път Община Павликени беше удостоена с наградата „Екообщина“. На официално събитие във Френския културен институт зам.-кметът инж. Анастасия Вачева прие приза в категория „Устойчиво управление на битовите отпадъци“.

Община Павликени получи отличие в категорията общини с под 40 хил. жители. Общината оползотворява над 50% от отпадъците, благодарение на реализираната система за разделно събиране. Като допълнение към нея от общината планират и нови проекти за намаляване на транспортните разходи по извозването им.

Наградата за общини с над 40 хил. жители в същата категория беше присъдена на Община Пловдив.

Наградите „Екообщина” бяха раздадени за трети път. Организатор на конкурса е Френското посолство в България под патронажа на Президента на Република България. Идеята е да бъдат отличени общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Сред останалите победители тази година са Пловдив, Етрополе, Кнежа, Добрич и Бургас в категориите – управление на отпадъците, на публичните пространства, водите и енергийна ефективност на сградите. За първи път журито награди и граждански проекти в областта на спорта.

На церемонията присъстваха посланикът на Франция Ерик Льобедел, заместник министрите на регионалното развитие и на околната среда Деница Николова и Атанаска Николова, Мигел Ангел Санчев – директор на „Декатлон България“, Мартин Заимов – директор на регионалния фонд за градско развитие.

През 2017 г. Община Павликени беше наградена в категория „Устойчиво управление на водите“. Мотивите за това бяха, че в общинския център е подменена близо половината от водопроводната мрежа. Отпадните води вече се събират и пречистват, благодарение на новата пречиствателна станция за отпадни води с довеждащ колектор. Близо 35 млн. лв. бяха инвестирани във ВиК сектора в града.