Начало Новини Криминална хроника Осъдиха ало измамници в Павликени, измъкнали 12,700 лева за „колет от чужбина“

Осъдиха ало измамници в Павликени, измъкнали 12,700 лева за „колет от чужбина“

1067

Общо 1 година 7 месеца и 14 дни строг затвор получиха двама ало измамници, ужилили жена по познатата схема „колет от чужбина“. Подсъдимите Димитър Ж. и Пламен П. се признаха за виновни и сключиха споразумение в съдебна фаза, информират от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Те са осъдени за това, че в периода 31.07. – 03.08.2015 г. в град Павликени и на път между града и село Батак, до Автоматична газоразпределителна станция, действайки в условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено лице, подвели жена, че неин приятел й е пратил от чужбина колет със спестяванията си. С измамата й причинили имотна вреда в размер на 12,698 лв.

Двамата обвиняеми са осъждани. Решили да си набавят парични средства, като извършват измами чрез телефониране на случайно избрани номера и заблуждаване на лицата, че техен близък, който живее в чужбина, е изпратил колет с ценности, за освобождаването на който е необходимо да се заплати парична сума. Така на 1 август 2015 г. на домашния телефон на пострадала жена се обадил мъж, като се представил за неин стар приятел. По престъпната схемата жертвата им броила крупната сума за получаване на няколко пратки.

Димитър Ж. е осъден на лишаване от свобода за една година при строг режим. Наказанието на Пламен П. е също лишаване от свобода за срок от седем месеца и 14 дни при строг режим.

Двамата са задържани и са приведени в затвора.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последици на влязла в сила присъда.