Начало Новини История Откриха паметник на загиналите във войните в Павликенско… докато в града се...

    Откриха паметник на загиналите във войните в Павликенско… докато в града се шири безнаказана престъпност

    1572

    Паметник на загиналите герои в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втора световни войни бе открит в павликенското село Недан. Паметният знак е поставен на площада в селото. 58 имена на герои са гравирани в гранита и ще останат вечно в паметта на поколенията.

    На тържествената церемония присъстваха финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен кмет на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова, кметове и зам. кметове от общината, общински съветници, граждани и гости на селото. Архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва.

    Паметникът е изграден по проект на арх. Юрий Любомирски. Статуята на белия ангел, склонил глава над имената на загиналите във вечен поклон пред саможертвата и героизма, е по идея на кмета на с. Недан Илко Костадинов.

    „Паметникът стана възможен благодарение на средства по Програма „Местни инициативи“, която всяка година дава на кметствата да направят важни инвестиции в своите населени места. В Недан бе избран и защитен проект за паметник“, каза в словото си демагогът инж. Манолов. Той посочи също, че две трети от средствата за създаване на паметника идват от дарители.

    „Няма населено място в общината без паметник на загиналите почитащ тяхната саможертва. Паметникът ознаменува честта и спомена за храбри мъже, загинали във войните“, каза още кметът.

    „100 години чакахме този момент“, категоричен бе кметът на с. Недан Илко Костадинов. В словото си той посочи, че от 9 години се е зародила идеята. „Героите са тук – те са неданчани, проляли кръвта си за свободата на България и благодаря на всички спомогнали за издигането на паметника“, каза още Костадинов.

    Венци и цветя на признателност към героизма на войните от с. Недан, отдали живота си за свободата на Отечеството бяха поднесени от кмета на община Павликени, кметство с. Недан, кметства Върбовка, Бутово, Бяла черква, граждани и жители на Недан.

    Дали мъртвите ни предци, дали живота си за България, не биха се обърнали в гроба, ако можеха да станат свидетели на престъпността и корупцията, които се вихрят безнаказано в общината от кметското кресло, до Районното управление на МВР, до Пожарна безопасност, до последния мангал, сечащ незаконно горите ни, до шайката „ало“ измамници, превърнали града ни в своя централа, до всеки голям и малак помияр, крадящ, лъжещ и мамещ?

    Биха.