Начало Новини Политика Относно базалтовите кариери

Относно базалтовите кариери

1679

След като преди няколко години на два референдума, които струваха на Община Павликени повече от 25 хиляди лева пари на данъкоплатеца, хората от селата Върбовка и Димча казаха НЕ на инвестиционните намерения за кариерни дейности в региона, днес проблемите им се завърнаха с нова сила. От излъчено на 11.07.2018 г. интервю на „Господари на ефира” с кметовете на двете села стана ясно че:

Кметът на с. Димча Стефан Прокопиев застава в защита на гражданите, неподкрепяйки инвестиционното предложение. Той споменава за някакви промени в структурата на РИОСВ – ВеликоТърново, като изтъква това за основна причина за промяна на ситуацията, но не уточнява какви точно промени има предвид и дали е възможно да им се противодейства. Не казва също така като кмет на населеното място, колко пъти се е срещнал лично с представители на фирмата концесионер или с министъра, дал зелена светлина на третото инвестиционно намерение засягащо местността „Станчова могила”, намираща се в близост до с. Димча. Въпросът бил поставен на вниманието на червената депутатка Весела Лечева. Защо се разчита на представители на БСП, след като от три поредни гласувания в общински съвет Павликени и трите пъти общинснките съветници от БСП подкрепят кариерните дейности? В такъв случай нима може да се очаква някаква друга позиция от тяхната депутатка? Необходимо е също така да се знае, в какви срокове след проведените с нея разговори, тя ще даде отговор за това какво е свършила. Ако действията ѝ (ако изобщо има такива) закъснеят са безсмислени.

Кметът на с. Върбовка Антон Антонов се оплете като пиле в калчища. Първо каза, че колата, която в момента управлява, не му била дадена от фирмата концесионер. След това каза, че помолил концесионера да му я предоставят за временно ползване, после спомена някакви избори, защо не става ясно, и накрая каза, че колата била купена от фирмата концесионер за 800 или 1,000 лв. – не помнел точно.

Тук следват най-малко два въпроса: Кой точно е новият собственик на автомобила – юридическото лице Кметство с. Върбовка или физическото лице Антон Антонов? Кой от там насетне поема разходите за поддръжка на автомобила – зареждане с горива и масла, обезпечаване на ремонтни дейности, прегледи, застраховки и други подобни по този автомобил? Как при ограничен бюджет на общината, ако автомобила е собственост на юридическо лице бива допуснат подобен разход за едно единствено село в цялата община. За някои села не достигат пари за ремонт на улици и подмяна на осветителни тела, в резултат на което жителите им са принудени да газят кал, да разбиват колите си в дупките и да тънат в мрак в тъмните часове на денонощието? Общинският финансово корумпиран, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов пък най-невъзмутимо потвърди, че колата е дадена от фирмата концесионер да се ползва от кметството във Върбовка, а на всичкото отгоре фирмата била дарила и микробус за нуждите на училището. Нямало нищо нередно и трябвало да се уважи волята на дарителя, за това даренията са приети. Само че са твърде съмнителни. Защо не дарят тези фирми и на други села а точно на Върбовка? Там има обратна връзка, конфликт на интереси – кметът ще защити и ще лобира за техния интерес.

Колата на кмета Антонов тук се оказва обаче най-малкия проблем. Същият този „патриот“ си позволява да лъже, твърдейки, че съдейства на съществуващия инициативен комитет, работещ в подкрепа на гражданството в борбата му против кариерите в региона. Това се потвърждава от факта, че на организирано от инициативния комитет общоселско събрание, за което своевременно е бил уведомен, Антонов не само че не присъства, а е агитирал част от хората също да не го правят. Не е за подминаване факта, че когато се събираше подписка за създаване на инициативния комитет лично той – Антонов, сезира официално прокуратурата и се наложи хората, които са се заели да сформират инициативния комитет за противопоставяне на кариерните дейности да дават обяснения в полицията. На всичкото отгоре, след като много добре знае, че хората, които са му гласували доверие за този пост не желаят функционирането на кариери в региона той застава в защита на фирмата концесионер, като твърди най-безотговорно, че „Всяка една инвестиция в района е добре дошла”. Антонов, чуваш ли се? А да си чувал за град Меричлери, община Димитровград, област Хасково? Ако не си вземи прочети, поинтересувай се и ако можеш опомни се. Според кметът не бивало да се говори само за негативите от кариерните дейности. Че то има ли позитиви? „Нека да започнат работа, да поработят и тогава ще видим”. Абе, ей, това да не ти е една кафе машина, да я внесеш в едно помещение, за да я пробваш и ако не върши добра работа да я изнесеш? В този случай говорим просто за предмет, който освен да смени местонахождението, не нанася вреди и не оставя щети след себе си като последствие. От заработването на кариера обаче последствията могат да са пагубни. Там ще се взривява, разбираш ли изобщо за какво ти се говори? Ще има тонове взрив на километри дълбочина. Ще паднат скали от скалната верига, наречена Деветашко плато и ще бъдат унищожени и заличени завинаги. Ти ли поемаш отговорността, ако дейностите са вредни да поправиш всичко и да го възстановиш в първоначалния му вид? И как точно предвиждаш да го направиш? На всички е ясно, че това няма как да стане и единственото спасение е да не се допуска.

От поведението на кмета Антонов до тук виждаме, че той не застава в защита на интереса на гражданите, а шикалкави, подкрепяйки инвестиционното намерение на фирмите концесионери. Когато е избран за кмет, същият този господин при встъпването си в длъжност полага клетва. Тя представлява клетвен текст дефиниран в Конституцията на Република България, който гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

В този случай обаче, другарят Антонов нито спазва Конституцията, пренебрегвайки клетвения текст, и както е видно не защитава и в действията си не се ръководи от интересите на народа.

Какво се очаква да се случи тогава?

ОСТАВКА!

Призоваваме всички жители на селата Върбовка и Димча, както и такива от съседни населени места като с. Бутово, гр. Павликени, гр. Сухиндол и всички, които желаят, независимо къде местоживеят, но са свързани по един или друг начин с тези населени места и милеят за тяхното настоящо състояние и бъдещо развитие, да поискат кметът Антон Антонов да се оттегли от поста си като подаде оставка. Той се опитва да излъже тези, които са му гласували доверие. Опитва се най-нагло да манипулира десетки хора, някои от които с много по-високо интелектуално ниво, притежаващи високи професионални и човешки качества, образование и култура, което е обида и подигравка към всички тях.

Сега за позицията на общинските съветници:

Йордан Кабаиванов на въпроса как е гласувал отговори че било „Без значение”. Ами да, за него е без значение, защото първо той не проумява нито пък му се разсъждава върху това какво точно се случва и какви ще са последствията. Вероятно гласът му е стабилно подплатен, а за него това е по-важно. Както видяхме Кабата не беше и много словоохотлив – не е като да биеш тъпана, дар слово се иска и интелект.

Андрей Илиев пък от ДПС бил дал своето съгласие, защото функционирането на тези кариери било положително, защото щял да се развива региона. Още един кух тъпанар, който изобщо не вдява нито от експертни оценки на специалисти, нито пък зачита волята на хората от същия този регион. Както е видно и тези общински съветници нарушават дадената клетва, лобирайки за интереса на концесионера.

Общинският „кмето“ Манолов пък щял да се радва, да имало нова стопанска единица на територията на общината. Ами защо не защити проект за екопътека или облагородяване пространство за отдих например? Или пък разкриване на керамичен център край с. Димча, където е доказано от стари времена, че има подходяща глина за производство на керамични изделия. Нали имаше такава програма за обучаване на млади хора в тази посока за която се похарчиха (или източиха) европейски пари. Проектът беше под надслов „Младите хора възраждат древното керамично изкуство”. Какво стана с тези млади обучени хора, къде и кога ще получат реализация?

Предатели на народа не са нужни. Той ви е избрал, за да работите в негова полза, а не ежедневно да го предавате и благоденствате за негова сметка. Като не можете или не искате да работите на „ползу роду”, хайде и вие след Антон Антонов напуснете, за да не тежите с безхаберието и наглостта си на народния гръб.