Начало Новини Местни Павликени: Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Павликени: Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

2100

Европейският етикет за иновации и добро управление е присъден на община Павликени. Приза получи в Пловдив кметът инж. Емануил Манолов по време на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

„Да приема Етикета за добро управление за мен означава, че цяла България е научила какво се случва в Павликени. Отдавам получаването на този плакет най-вече на всеотдайната ни работа, която напълно промени модела на управление в Общината и наложи най-високи стандарти за прозрачност“, каза в словото си инж. Манолов.

Той подчерта, че днес павликенчани са по-мотивирани, по-уверени и по-смели в мечтите си, че нашият малък, зелен български град е на пътя на доброто и прозрачно развитие. Общността ни е сплотена и единно стои зад целите ни за развитие на инфраструктурата, поддържането на културните ни традиции, осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се и сигурност за всички.

„Ефективност и прозрачност в управлението вече не са чужди думи за Павликени“, заяви инж.Манолов.

Призовете бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев, заместник–министър председател по европейските фондове и икономическата политика. Общо 18 български общини са удостоени с приза: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян, Търговище.

Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от Съвета на Европа. Той удостоверява, че управлението в общината отговаря на определени изисквания за качество на управлението и на предоставяните услуги за гражданите. Срокът на валидност на Етикета е 2 години. Оценката се извършва на база обективни показатели, чрез единни рамкови процедури и инструменти за оценяване. Носители на Етикета са местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление.