Начало Новини Инфраструктура Павликени получи награди заради успешното и последователно подновяване на на водопроводната и канализационната...

Павликени получи награди заради успешното и последователно подновяване на на водопроводната и канализационната инфраструктура, довела до подобряване на качеството на живот

1393

Колко ли много се е смял „кмето“ на ум, получавайки награда за проекти, които му донесоха изключително много пари под формата на подкупи от изпълнителите на тези проекти?

А ако някой се чуди как аджаба се приема подкуп от кмет на община от изпълнител на проект – много просто – в брой, в куфар, в хотелска стая, в Пловдив.

Ето и самата „новина“…

Община Самоков получи наградата в конкурса „Екообщина“ за развитието на велосипедния и пешеходния транспорт. Наградите се връчват за втора година от посолството на Франция в България. На днешната церемония във Френския културен институт присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Другите наградени общини Бургас, Драгоман, Павликени, Златоград, Смядово, Габрово и София. Тази година в конкурса се включиха 37 общини, които представиха проектите си в категориите: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност“. Догодина ще бъдат включени още две категории – за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

Самоков беше отличена заради изградените със собствени средства 10 км велоалеи, стимулирането на пешеходното придвижване, както и за разработен проект за насърчаване използването на електромобили.

В същата категория, но за град с над 40 хил. жители бе отличена община Бургас, заради развиването на бързи автобусни линии, ползването на електрически превозни средства, изградените над 80 км. велоалеи, както и за работата си с неправителствени организации по проекти в областта на устойчивата мобилност.

Общините Драгоман и Павликени получиха награди заради успешното и последователно подновяване на на водопроводната и канализационната инфраструктура, довела до подобряване на качеството на живот.

Двете общини са постигнали успехи в тези сфера, въпреки трудностите с финансирането на проектите си. Павликени е отличена и заради желанието си в бъдеще да намали депонирането на утайката при пречистването на водата до 0 куб. метра и оползотворяването ѝ на 90%.

За успешните си реализирани проекти по програмата за енергийна ефективност бяха наградени общините Габрово и Смядово. В Габрово по програмата са реализирани проекти за 14 млн. лева. В града има и изграден информационен център, където гражданите могат се запознаят с възможностите за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност. Общината е отличена и заради политиката си в иновациите, като има проект за автоматизиран и централизиран мениджмънт, а освен това работи усилено по проекти за „зелени обществени поръчки“

В Смядово успешната работа по програмата за енергийна ефективност е довела до реализирането на проекти за 9 млн. лева, които са в резултат и на добрата кампания за информиране на гражданите. Общината разработва и дългосрочни проекти, които ще позволят и откриването на нови работни места.

Категорията, която е била най-оспорвана е управлението на отпадъците, където наградите „Екообщина“ получиха Златоград и Столичната община.

Златоград развива успешно интегрираната със собствени средства и човешки ресурс системата за разделно събиране на отпадъците. За целта общината провежда и сериозна кампания за информирането на гражданите за ползата от разделното събиране, както и за другите системи за управление на отпадъците. Същевременно Златоград е успял да постигне тези успехи без да променя размера на таксата за битови отпадъци.

Столичната община получи наградата заради добрата си организация за разделното събиране на отпадъците, която обхваща домакинствата, административните, обществените и търговските. Въвеждане в експлоатация на завода за механично- биологично третиране на отпадъци с производство на RDF гориво е един от най-сериозните успехи на София в справянето с проблема с отпадъците. Същевременно Столичната община има и проекти за закриване на депа за депониране на отпадъци.