Начало Новини История Откриха обновения Паметник на загиналите за Майка България в с. Стамболово

Откриха обновения Паметник на загиналите за Майка България в с. Стамболово

2386

Обновеният паметник на загиналите за свободата и независимостта на Майка България 29 жители на Стамболово по време на войните 1912-1918 година беше открит в павликенското село. На площад  „7 юли“ бяха дошли кметове на населени места, общински съветници, общественици, бизнесмени, жители на селото. Архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва за душите на загиналите. Кметът на Стамболово Петър Петров благодари на всички, които са помогнали да бъде възстановен поруганият преди години паметник. Той припомни историята на изграждането на паметник в чест на тези, които не са се завърнали от бойните полета. Идеята да бъде увековечена тяхната памет се зародила още през тридесетте години на миналия век. Паметникът в днешния му вид бил изграден и открит през 1967 година. До стената с изписаните 29 имена на загиналите била поставена и голяма скулптора на Майка България от бронз с автор Кирил Анев. Но през август 2002 година голямата бронзова фигура от паметника, както и бронзовите букви от стената му били откраднати.

Прекрасната изработка на новата фигура на Майка България е дело на великотърновския скулптор Иван Сираков

„Благодарение на много хора, всички те свързани по някакъв начин със Стамболово, ние поправихме едно нечовешко деяние. Благодарим ви!“, обърна се в  словото си към присъстващите и кметът на Ощина Павликени инж. Емануил Манолов. „Вие доказахте с делата си, че и в днешното мирно време може да се прояви патриотизъм и отдаденост на светла кауза. Надявам се и в бъдещите години да се намират родолюбиви българи сред жителите на Стамболово, които няма да забравят да поставят цветя пред този паметник“, каза още той.

От името на община Павликени, кметства Стамболово, обществени институции, политически партии и от гражданите бяха поднесени венци и букети цветя пред паметника на Майка България.

Тържеството завърши със заря.