Начало Новини Криминална хроника Поголовна незаконна сеч на многогодишен габър и акация

Поголовна незаконна сеч на многогодишен габър и акация

2115

Поголовна незаконна сеч на многогодишен габър и акация е установена в землището на с. Димча в близост до спортния комплекс. Територията е общинска собственост, поради което е уведомен Отдел „Регионално развитие, екология, проекти и програми” при Община Павликени, както и наскоро назначения общински лесничей Тихомир Куев. Очаква се в близките дни съответните служби да предприемат адекватни действия по установяването на нарушителите и прекратяването на тези сечи.

Жителите на селото са възмутени от случващото се, както в общинските територии, така и в горския фонд. Унищожени са десетки хектари гори. Подавани са много жалби и сигнали до служителите на горското, но без резултат. Едно от оправданията е, че през зимния период терените са непроходими и за това не може да се упражни ефективен контрол. В същото време сме свидетели на поголовна сеч и превоз на дървесина с конски каруци, от които дървесината се претоварва на автомобили и бусове. За пътните превозни средства с животинска тяга е видно, че няма непроходими пътища и трудно достъпни терени.

Налага се изводът, че е на лице несериозно отношение към проблема от страна на службите. Това би могло да се промени с по-строг контрол на тяхната дейност и по-адекватна съвместна работа с местната власт по населените места, а защо не и с гражданите.

В противен случай е възможно назряване на гражданско недоволство, което може да прерасне и в  гражданско неподчинение.

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.