Начало Новини Здраве По време на Коледните пости е възможно да се храним здравословно и...

По време на Коледните пости е възможно да се храним здравословно и пълноценно

1170

По време на Коледните пости е възможно да се храним здравословно и пълноценно. Това каза в интервю Мария Русинова, специалист по хранене и диететика. Тя поясни, че по време на пости са изключени храните от животински произход, тоест месо, мляко, яйца и животински мазнини.

„През този период ако искаме да си набавим всички необходими аминокиселини, които нашият организъм не може да синтезира, трябва да комбинираме зърнени и бобови храни. Зърнените храни са продуктите на основата на пшеница – тестени изделия и хляб, а също така ориз, булгур, киноа и просо. Бобовите култури са боб, леща, грах, нахуд и соя. Ако комбинираме зърнени и бобови култури ще можем да си набавим всички незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото. Освен това по време на пости, църквата допуска да се консумират морски дарове, миди, ракообразни, охлюви и други, които са източник на пълноценни протеини“, обясни Мария Русинова.

Тя допълни, че останалите продукти, които се консумират по време на пости, са зеленчуци под всякаква форма – сурови салати или сготвени постни ястия. Също така е добре да се приемат ядки и семена. „Ядките могат да се консумират и под формата на т. нар. „тахани“, които представляват смлени ядки под формата на паста. Гъбите също се включват в менюто по време на пости“, поясни Мария Русинова.