Начало Новини Околна среда Природолюбители с петиция за запазване на българските гори

Природолюбители с петиция за запазване на българските гори

1222

Природолюбители от Търновско стартираха петиция за запазване на българските гори. Идеята е на Жанет Орфану от сухиндолското селце Горско Косово, където жената е собственик на екоселище за природосъобразен начин на живот. Тя разказа, че в селището идват много хора и с тревога съобщават, че са станали свидетели на изсичането на много български гори, а на тяхно място залесяване няма.
Дори в Сухиндолския район сме правили жалби до Общината и съда в Павликени срещу изсичане на гори, но все ни отговарят, че това било законно, каза Жанет.

Неотдавна били отсечени вековни орехи по пътя за Павликени. Местните хора дори плакали, защото си изкарват прехраната със събирането на орехи, а в селцата на общината няма друга заетост, хората са възрастни. Повечето работни места са в общинската администрация, посочи Жанет. Според нея проблемът е, че се изсичат здрави дървета, а не както твърдят всички, че се прави санитарна сеч.

Освен че от България се изнася дървесина, има чужди компании, които са собственици на дървопреработвателни заводи у нас и използват наша суровина. Чрез петицията настояваме това да бъде преустановено. Но преди това апелираме да се направи проверка на целия дърводобив в страната, обемът на производство и разрешителните за сеч. Не искаме чуждестранни фирми да се възползват от българските гори, пише още в петицията на природолюбителите. Жанет допълни, че те вече са сформирали сдружение “Клуб права за всички”, което да се бори срещу незаконната сеч в България.

Макар петицията да е стартирала от два дни, вече е подкрепена от над 30 души от страната. Най-много са подписите от В. Търново.