Начало Новини Здраве Раздават безплатни очила на 100 здравно неосигурени в община Павликени

Раздават безплатни очила на 100 здравно неосигурени в община Павликени

1462
Център „Амалипе”
Център „Амалипе”

Днес от 14 часа в местен клуб за развитие на общността в Бяла черква ще се раздават безплатни очила на здравно неосигурени пациенти, като част от кампания за профилактика на зрителното здраве по инициатива на общностните модератори при център „Амалипе”. През миналата година офталмологът д-р Петко Вътев направи безплатни профилактични прегледи на здравно неосигурени пациенти от Бяла черква, Стамболово, Батак и Върбовка в община Павликени. Кампанията обхвана около 250 човека. По преценка на специалиста около 100 души от тези селища ще получат безплатни очила, като част от съвместна инициатива на център „Амалипе” и д-р Вътев.

Модераторите оказаха съдействие за профилактичните прегледи по места, организирайки кампания и прегледите. След Бяла черква кампанията ще продължи в селата Батак, Стамболово и Върбовка, където останалите определени от офталмолога ще получат своите безплатни комплекти.

Местните клубове за развитие и общностните модератори са част от системата от Центрове за развитие на общността на център „Амалипе”, които работят в редица общини в страната. Част от тях изпълняват програма за Общностен мониторинг на здравните услуги, целящ да оцени достъпа и качеството до здравни услуги в по-откъснати райони и малки населени места, като засили и диалога между доставчиците на здравни услуги и гражданите, коментира Момчил Баев от център „Амалипе”. Той сподели още, че дейностите в местните клубове за развитие в община Павликени показват висока степен на мобилизация на местната общност по отношение на по-добрия достъп до здравеопазване, както и добрия диалог между лекари и пациенти.