Начало Новини Инфраструктура Разрушени мостове и стълби застрашават живота на туристите по Еменската пътека

Разрушени мостове и стълби застрашават живота на туристите по Еменската пътека

1448

Дървените мостчета и наблюдателници на Еменската екопътека застрашават живота и здравето на стотиците туристи, които посещават мястото. Вследствие на климатичните промени конструкциите са прогнили, а на места липсват. Въпрос на време е да се случи най-лошото. Освен това заради неизползваемите съоръжения посетителите не могат да достигнат до местата, от които се разкрива невероятна гледка към най-високия в региона водопад Момин скок и закътаното езеро. По пътеката липсват информационни и указателни табели, маркировка и места за отдих. Въпреки това Еменската екопътека се посещава от стотици туристи от цял свят.
В края на юни пожарникари от Велико Търново спасиха бедстващо израелско семейство с 2 деца на 4 и 15 г., решили да се разходят из Еменския каньон. Туристите останали сред скалите и водопадите, тъй като не могли да се върнат обратно по екопътеката. Миналата година лекарка от Варна пострадала сериозно след падане, наложило се спасителните екипи да обикалят километри, докато стигнат до нея, разказа кметският наместник на Емен Владимир Стоянов.

“Мостовете и другите съоръжения не са ремонтирани откакто са построени и са в много лошо състояние. На 4.04.2012 г. поставих предупредителни табели да не се преминава по тях, тъй като са опасни. Днес това на практика е невъзможно. Самият материал не е бичен и не може да се укрепи, понеже се разцепва и трябва да бъде изцяло сменен. Надявам се все пак мястото да бъде обновено, тъй като има много голям интерес към него”, заяви още Стоянов. За лошото състояние на съоръженията кметът е разговарял и с областния управител проф. Любомира Попова. Предоставил е оферта на общините Велико Търново и Павликени, на чиито територии минава маршрутът на екопътеката, за изготвянето на проект за обновяване на мястото. Изготвянето на проекта ще струва около 1,500 лв., но все още е рано да се каже колко ще трябват за самия ремонт.

Участъкът от екопътеката, който попада на територията на търновска община е около 600 м и започва от входа на пещерата, като той е около 1/3 от целия маршрут. Община Велико Търново има готов проект на стойност 60,000 лв. за тази част от екопътеката, а средствата се очакват от ПУДООС. Проектът предвижда изработването и монтирането на беседки, огледни площадки, кошчета за отпадъци и обособяването на места за пикник. Опасните мостове, стълби и наблюдателници ще бъдат премахнати, тъй като дори при обезопасяване съществува риск за туристите. Община Павликени ще търси европейски средства за реновирането на дървените конструкции, за да може екопътеката да бъде включена в туристическите маршрути. Макар и двете общини да имат желание и интерес да облагородят района, това все още не е направено.

Екопътеката край Емен е първата туристическа атракция от този вид у нас, създадена през 1997 г. от Българската асоциация за селски и екотуризъм. Включена е в списъка на Министерството на туризма с 50-те малко познати туристически обекти, които да популяризират страната ни. Ежегодно мястото се посещава от стотици туристи, като автомобилите, с които пристигат, достигат до 200 на ден. Голям интерес има и от организирани групи от чужбина – руснаци, англичани и японци, които пристигат с автобуси. Най-голяма е инвазията от гостите от съседна Румъния. Кметският наместник признава, че местата за паркиране са недостатъчни и някои от туристите, оставили колите си извън селото, са били обирани от гастролиращи крадци. Последните такива са от Варна, но за щастие са заловени от полицията. В селото има обособен паркинг и е монтирано видеонаблюдение, което да предпазва туристите от подобни кражби.