Начало За Забава Музика Симона Захариева спечели „Гран при“ от конкурса „Нека да е лято!”

Симона Захариева спечели „Гран при“ от конкурса „Нека да е лято!”

1506

Младата изпълнителка Симона Захариева от Севлиево е носителят на Гран при от шесто издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!”, който се проведе в петък и събота в Павликени.

Стотици гости посрещна градът за своя престижен конкурс в навечерието на Деня на Павликени. 64 млади певци участваха в конкурсната програма с изпълнение на две песни. Освен от България, млади певци дойдоха и от Румъния.

Във всяка от четирите възрастови групи бяха присъдени първо, второ и трето място с награди планински кристал с гравирано в него трииизмеро слънце, както и поощрителни награди. Наградата на кмета на община Павликени беше присъдена на Ани Попкръстева от Велико Търново. Наградата за най-добро изпълнение на българска песен, връчвана от бижутера Константин Костов, беше присъдена на Любомира Вушева от София.

Председател на международното жури е композиторът Стефан Димитров, автор на музикалната емблема на конкурса „Нека да е лято!“. Своите оценки присъждаха също директорът на международния конкурс „Сребърна Янтра“ Румяна Начева, композиторът от Румъния и директор на Международния конкурс в Къмпулунг Серджио Чико, певицата Нели Рангелова, заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и музикалният педагог Александър Михайлов.

Богата съпътстваща програма организира Община Павликени за участниците в конкурса, родители и ръководители на музикални школи. Още първата вечер те се забавляваха заедно по време на „Вечер на приятелството“. На следващата сутрин децата и техните родители и музикални педагози имаха възможността да разгледат Античния керамичен център, който е единствен по рода си археологически обект в Източна Европа.

„Този фестивал ни дава два дни, в които се чува хубава българска музика; виждаме колко прекрасни деца и добри изпълнители има в България и колко напред ще се развиват“, каза председателят на журито Стефан Димитров.

„Радостен съм, че с всяка следваща година конкурсът „Нека да е лято!“ пораства и все повече участници искат да бъдат наши гости. Още по-радостно е, когато видя победителите при нас след това да печелят гран при и първи места в още по-големи конкурси и дори в международни изяви. Всички ние се радваме да видим как българските млади таланти се развиват и „Нека да е лято“ е част от техния професионален път“, обърна се към участниците и кметът на община Павликени и патрон на конкурса инж. Емануил Манолов.

Наградените:

„Гран при” – Симона Захариева (Севлиево)
Награда на кмета на община Павликени – Ани Попкръстева (Велико Търново)
Награда за най-добро изпълнение на българска песен – Любомира Вушева (София)

Първа възрастова група (5-8 години)

1-во място – Кристина Неделчева (Габрово)
2-ро място – Максим Ялнъзов (Варна)
3-то място – Росен Метев (Габрово)
Поощрителна награда – Ангелика Любомирова (Велико Търново)

Втора възрастова група (9-13 години)

1-во място – Гала Ботева (Севлиево)
2-ро място – Вилияна Иванова (Свищов)
3-то място – Стефан Бадя (Румъния)
Поощрителна награда – Жаклин Таракчи (София)

Трета възрастова група (14-17 години)

1-во място – Ивета Петрова (Габрово)
2-ро място – Ана Мария Пикурици (Румъния)
3-то място – Ева Пармакова (София)
Поощрителна награда – Виктория Манева (Панагюрище)

Четвърта възрастова група (18-30 група)

1-во място – Бианка Елена (Румъния)
2-ро място – Йордан Рангелов (София)
3-то място – Траяна Цанкова (Севлиево)
Поощрителна награда – Иван Димитров (Севлиево)