Начало Новини Изкуство Стефани Илиева спечели „Гран при“ от конкурса „Нека да е лято!” в...

Стефани Илиева спечели „Гран при“ от конкурса „Нека да е лято!” в Павликени

1653

Младата изпълнителка Стефани Илиева  от Пловдив е носителят на Гран при от петото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!”, който се проведе в петък и събота в Павликени.

Стотици гости посрещна градът за своя престижен конкурс в навечерието на Деня на Павликени. 47 млади певци участваха в конкурсната програма с изпълнение на две песни. Освен от България, млади певци от Румъния, Сърбия и Русия също участваха в конкурса.

Във всяка от четирите възрастови групи бяха присъдени първо, второ и трето място с награди златни и сребърни слънца, както и поощрителни награди. Наградата на кмета на община Павликени беше присъдена на Яна Димитрова. Наградата за най-добро изпълнение на българска песен, връчвана от бижутера Константин Костов, беше присъдена на Ивана Бълдъркова за изпълнението й на „Пак съм у дома“.

n2Председател на международното жури е композиторът Стефан Димитров, автор на музикалната емблема на конкурса „Нека да е лято!“. Своите оценки присъждаха също директорът на международния конкурс „Сребърна Янтра“ Румяна Начева, композиторът Елена Великич от Сърбия, музикалния педагог Виктор Сорбала от Румъния, младият изпълнител Йордан Марков, музикалният педагог Александър Михайлов и зам.-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева.

Младоженците Пламена и Пламен Ангелови връчиха наградите на участниците в първа възрастова група. Те прекъснаха за крако своето сватбено тържество, за да бъдат на сцената на „Нека да е лято!“ и да зарадват най-малките певци.

Специални покани за участие в следващото издание на конкурса „Stars of song“ в румънския град Къмпулунг връчи от името на организаторите му Румяна Начева на Събина Косева (Бургас), Василена Василева (Велико Търново), Сияна Калоянова (Севлиево), Преслава Петкова (Свищов), Карина Стоилова (Нови хан).

Представителят на Сърбия Борко Баян получи покана за участие в конкурса „Сребърна Янтра“ във Велико Търново.

Богата съпътстваща програма организира Община Павликени за участниците в конкурса, родители и ръководители на музикални школи. Още първата вечер те се забавляваха заедно по време на „Вечер на приятелството“. На следващата сутрин своя първи албум „Живот на кръстопът“ представи младият изпълнител и член на журито Йордан Марков. „Искам да продължа мелодичния  шлагерен стил, посланието, което има в песните. Радвам се, че имах възможността да работя с Евтим Евтимов и Александър Петров – един големи поети, които са колоси в нашата музика“, каза Йордан Марков. „През годините е важно да имаш много упоритост, да не се отказваш, защото всичко е 99% труд и 1% талант“, посъветва младият певец своите колеги. Той разказа за творческия си път и съвместната си работа с някои от най-големите композитори и текстописци в България.

„В младите певци трябва да възпитаваме това отношение и чувство: когато излязат пред публиката, да имат какво да кажат. Посланието, което изпращат към публиката, трябва да носи съдържание, да има смисъл“, каза по време на срещата Румяна Начева.

Наградените:

„Гран при” – Стефани Илиева (Пловдив)

Награда на кмета на община Павликени – Яна Димитрова (Севлиево)

Награда за най-добро изпълнение на българска песен – Ивана Балдъркова за изпълнението на песента „Пак съм у дома“.

Първа възрастова група (5-8 години)

1-во място – Рая Петкова (Севлиево)
2-ро място – Вилияна Иванова (Свищов)
3-то място – Кристина Неделчева (Севлиево)

Втора възрастова група (9-13 години)

1-во място – Александра Златева (Разград)
2-ро място – Събина Косева (Бургас)
3-то място – Полина Петрова (Павликени)

Поощрителна награда – Юлиян Хилари (Румъния)
Поощрителна награда – Лилия Ангеличева (Велико Търново)
Поощрителна награда – Грета Георгиева (Свищов)

Трета възрастова група (14-17 години)

1-во място – Ксения Гребень (Русия)
2-ро място – Маломир Ингилизов (Бургас)
3-то място – Симона Захариева (Севлиево)

Поощрителна награда – Искра Къндева (Велико Търново)
Поощрителна награда – Станислав Стефанов (Левски)
Поощрителна награда – Сияна Калоянова (Севлиево)
Поощрителна награда – Бетина Петрова (Павликени)

Четвърта възрастова група (18-30 група)

1-во място – Ралица Христова (Севлиево)
2-ро място – Борко Раян (Сърбия)
3-то място – Иван Димитров (Севлиево)