Начало Новини Инфраструктура Тръби на близо половин век са причина за взрива край Павликени

Тръби на близо половин век са причина за взрива край Павликени

1187

Стари тръби, на близо половин век, са причина за експлозията край Павликени, където призори авария на магистрален газопровод предизвика 50-метров огнен стълб.

За щастие инцидентът се размина без пострадали, няма и засегнати жилищни сгради.

Газопреносната мрежа в района е на повече от 40 години.

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петрова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов бяха извозени с високопроходима техника до мястото на инцидента, за да установят причината за аварията. След избухването на пламъците са се задействали всички системи за сигурност, а нагнетяването на газ в хранилището в Чирен е продължило. „Основната причина всъщност е старата инфраструктура, затова трябва да работим за това да правим хубави проекти да можем да кандидатстваме пред ЕС и да получим финансиране, така че да си подменим инфраструктурата“, каза енергийният министър Теменужка Петкова. Газопреносната мрежа в района е на повее от 40 години.

Очаква се аварията да бъде отстранена до 48 часа. Минимална е вероятността за втори взрив. Аварийните екипи работят по подмяна на спуканата тръба. Един пожарен автомобил и полиция остават на мястото до пълното отстраняване на аварията.

Замърсяване на околната среда не е отчетено.

Компресиран природен газ замества подаването на синьо гориво в град Левски и Павликени.

Разследва се и версия за саботаж

По неофициална информация е възможно взривът да е причинен злонамерено. Екип на ДАНС разследва версията за саботаж, но улики не са намерени.