Начало Новини Образование Откриха втория в областта Център за превенция и спорт в Павликени

Откриха втория в областта Център за превенция и спорт в Павликени

2490

Център за превенция и спорт бе открит официално вчера в Павликени. Той е втори по рода си на територията на областта след центъра в село Балван, който започна работа през декември миналата година.

Организатори на инициативата са Община Павликени и Сдружението на кметовете от павликенско, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Областната дирекция на МВР – Велико Търново и РУ – Павликени и Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Центърът се помещава в общинска сграда на бивше училище в града. Обособени са тематични помещения за превенция и безопасност на движението, които са насочени към най-уязвимата група участници – децата. В отделена стая са събрани материали по темите за превенция трафика на хора и безопасното използване на интернет пространството.

Приветствие от името на директора на ОДМВР старши комисар Димитър Машов отправи зам.-директорът – комисар Христо Христов. Той изтъкна, че ролята на българската полиция днес отдавна вече не се ограничава до разкриване на престъпления и обезпечаване охраната на обществения ред. Министерство на вътрешните работи припознава сред своите първостепенни компетенции дейността по превенция. В предизвикателствата на съвременното общество МВР припознава като своя мисия сътворяването – изграждането на един сигурен свят, свят на доверие и информираност, свят, в който детството може да се случва градивно и вдъхновяващо.

Откриването на Центъра за превенция и спорт уважиха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и негови заместници, зам.-директор ОДМВР – Велико Търново комисар Христо Христов, директор РСПБЗН – гр. Велико Търново комисар Красимир Кръстев, председателят на Общински съвет гр. Павликени г-жа Ваня Антонова и членове на съвета, кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, кметът на Община Елена г-н Дилян Млъзев, началниците на районни управления Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица, кметове на малки населени места в Община Павликени, представители на БУН „Филип Тотю“.

Ръководството на Областна дирекция на МВР пожелава сбъдване на амбициозните цели на проекта – осигуряване на сигурна среда, създаване на възможности, приобщаване към спорта като най-здравословната алтернатива за здраво детство, информация в достъпен вид, учене чрез игра, подкрепа в лицето на сигурен партньор.